Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872324" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872324 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diskriminační analýza másla a směsných tuků metodou FT-NIR spektrometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití diskriminační analýzy k odlišení NIR spekter másel a směsných tuků. Bylo vyšetřeno 42 vzorků pomocí metody blízké infračervené spektrometrie ve spektrálním rozsahu 10000 +/- 4000 cm-1 se 100 scany. Spektra byla proměřena na integrační sféře v režimu reflektance s kompresní kyvetou. Pro všechny modely bylo použito 10 Principal components. Při porovnání spekter bez matematické úpravy a spekter upravených 1. derivací byla mezi vzorky másel a směsných tuků nalezena 100% variabilitana rozdíl od úpravy spekter 2. derivací, kdy byla zjištěna 99,2% variabilita. Diskriminační analýza másla a směsných tuků představuje vhodnou metodu pro jejich stanovení.
Název v anglickém jazyce
Discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIR spectroscopy method
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to apply the discriminant analysis to distinguish the NIR spectra of butter and composed fats. The 42 samples were measured by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). The spectra of samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of compressive cell in the spectral range of 10 000 +/- 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. 100% variability was described using the spectra without mathematical correction and with 1st derivation of spectra. 99.2% variability was obtained at 2nd derivation. Thus, discriminant analysis of butter and composed fats by FT-NIRs is suitable method for their determination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
ISBN
978-80-8077-334-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
202-205
Název nakladatele
Univerzita veterinárného lekárstva Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
8. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—