Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43907312" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43907312 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://hrcak.srce.hr/file/222331" target="_blank" >http://hrcak.srce.hr/file/222331</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108" target="_blank" >10.15567/mljekarstvo.2016.0108</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    NIR spectroscopy offers very wide opportunities in the food quality control. This method allows measuring of the samples with minimal usage of chemicals. We used the NIR spectroscopy for the quality control of butters available on the Czech market. Creating a methodology to measure the butter, build calibration models for the fat content and dry matter and verify their functionality. We used 26 samples of butters, of which 13 came from the Czech production and 13 came from abroad. Using reference and instrumental methods were determined the contents of fat, dry matter and acid number. Samples were measured using a FT NIR Antaris spectroscope in reflectance mode on the integrating sphere. The results demonstrated that FT NIR could divide the measured samples of butters into two classes according to their origin. Statistical progressing of the results did not confirm conclusive differences in the amount of the measured components between Czech and foreign butters. Functionality of the calibration models for the fat content and dry matter was demonstrated, while the calibration model for the assessment of the acid number was unreliable.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology

  • Popis výsledku anglicky

    NIR spectroscopy offers very wide opportunities in the food quality control. This method allows measuring of the samples with minimal usage of chemicals. We used the NIR spectroscopy for the quality control of butters available on the Czech market. Creating a methodology to measure the butter, build calibration models for the fat content and dry matter and verify their functionality. We used 26 samples of butters, of which 13 came from the Czech production and 13 came from abroad. Using reference and instrumental methods were determined the contents of fat, dry matter and acid number. Samples were measured using a FT NIR Antaris spectroscope in reflectance mode on the integrating sphere. The results demonstrated that FT NIR could divide the measured samples of butters into two classes according to their origin. Statistical progressing of the results did not confirm conclusive differences in the amount of the measured components between Czech and foreign butters. Functionality of the calibration models for the fat content and dry matter was demonstrated, while the calibration model for the assessment of the acid number was unreliable.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mljekarstvo

  • ISSN

    0026-704X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    73-80

  • Kód UT WoS článku

    000371850900008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84954480408