The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150634" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150634 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy
Popis výsledku v původním jazyce
In our work we occupied by monitoring basic chemical composition of fresh goat's cheeses over a period of lactation from April to November. The samples were analysed every 14 days. With reference methods were defined indexes: dry matter, fat, pH, NaCl, titrable acidity (SH). The samples were measured at FT NIR spectrometer in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. Calibration models were made with help partial least squares (PLS) methods. The models were checked with cross-validation. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: dry matter 0.810; fat 0.825; pH 0.959; titrable acidity 0.953; NaCl 0.964. The values of correlation coefficient of validation on the integration sphere were as follows: dry matter0.671; fat 0.669; pH 0.659; titrable acidity 0.901; NaCl 0.867. Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of basic chemical composition of fresh goat's cheeses. Values of calibration coeffici
Název v anglickém jazyce
The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
In our work we occupied by monitoring basic chemical composition of fresh goat's cheeses over a period of lactation from April to November. The samples were analysed every 14 days. With reference methods were defined indexes: dry matter, fat, pH, NaCl, titrable acidity (SH). The samples were measured at FT NIR spectrometer in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. Calibration models were made with help partial least squares (PLS) methods. The models were checked with cross-validation. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: dry matter 0.810; fat 0.825; pH 0.959; titrable acidity 0.953; NaCl 0.964. The values of correlation coefficient of validation on the integration sphere were as follows: dry matter0.671; fat 0.669; pH 0.659; titrable acidity 0.901; NaCl 0.867. Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of basic chemical composition of fresh goat's cheeses. Values of calibration coeffici
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Animal Welfare, Ethology and Housing Systems
ISSN
1786-8440
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
92-97
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—