Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00150634" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00150634 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In our work we occupied by monitoring basic chemical composition of fresh goat's cheeses over a period of lactation from April to November. The samples were analysed every 14 days. With reference methods were defined indexes: dry matter, fat, pH, NaCl, titrable acidity (SH). The samples were measured at FT NIR spectrometer in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. Calibration models were made with help partial least squares (PLS) methods. The models were checked with cross-validation. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: dry matter 0.810; fat 0.825; pH 0.959; titrable acidity 0.953; NaCl 0.964. The values of correlation coefficient of validation on the integration sphere were as follows: dry matter0.671; fat 0.669; pH 0.659; titrable acidity 0.901; NaCl 0.867. Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of basic chemical composition of fresh goat's cheeses. Values of calibration coeffici

  • Název v anglickém jazyce

    The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    In our work we occupied by monitoring basic chemical composition of fresh goat's cheeses over a period of lactation from April to November. The samples were analysed every 14 days. With reference methods were defined indexes: dry matter, fat, pH, NaCl, titrable acidity (SH). The samples were measured at FT NIR spectrometer in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. Calibration models were made with help partial least squares (PLS) methods. The models were checked with cross-validation. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: dry matter 0.810; fat 0.825; pH 0.959; titrable acidity 0.953; NaCl 0.964. The values of correlation coefficient of validation on the integration sphere were as follows: dry matter0.671; fat 0.669; pH 0.659; titrable acidity 0.901; NaCl 0.867. Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of basic chemical composition of fresh goat's cheeses. Values of calibration coeffici

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animal Welfare, Ethology and Housing Systems

  • ISSN

    1786-8440

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    92-97

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus