Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00184152" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00184152 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to check the use of NIR technique for assessment of dry matter (DM), active acidity (pH), sodium chloride (NaCl) of curd cheese to name "Olomoucké tvarůžky" by FT NIR. Seventy two samples were obtained directly from producer, and stored at 5°C during five weeks. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell (radius 1cm) wave number between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. Correlations between reference values of chemical properties and NIR reflectance data were examined using the multivariate method of partial leas squares (PLS) regression. The correlation coefficient for DM was 0,952 and those for pH and NaCl were 0,905; 0,975 respectively. The standard error of the calibration for DR, pH and NaCl were found 0,285; 0,245; 0,090 respectively. The calibration models developed were verified by cross validation. The study show that FT NIR spectroscopy can be used for determination of some chemical prop

  • Název v anglickém jazyce

    Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to check the use of NIR technique for assessment of dry matter (DM), active acidity (pH), sodium chloride (NaCl) of curd cheese to name "Olomoucké tvarůžky" by FT NIR. Seventy two samples were obtained directly from producer, and stored at 5°C during five weeks. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell (radius 1cm) wave number between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. Correlations between reference values of chemical properties and NIR reflectance data were examined using the multivariate method of partial leas squares (PLS) regression. The correlation coefficient for DM was 0,952 and those for pH and NaCl were 0,905; 0,975 respectively. The standard error of the calibration for DR, pH and NaCl were found 0,285; 0,245; 0,090 respectively. The calibration models developed were verified by cross validation. The study show that FT NIR spectroscopy can be used for determination of some chemical prop

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta technologica agriculturae : vedecký časopis pre mechanizáciu pol'nohospodárstva = the scientific journal for agricultural engineering

  • ISSN

    1335-2555

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    57-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus