Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00184152" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00184152 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to check the use of NIR technique for assessment of dry matter (DM), active acidity (pH), sodium chloride (NaCl) of curd cheese to name "Olomoucké tvarůžky" by FT NIR. Seventy two samples were obtained directly from producer, and stored at 5°C during five weeks. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell (radius 1cm) wave number between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. Correlations between reference values of chemical properties and NIR reflectance data were examined using the multivariate method of partial leas squares (PLS) regression. The correlation coefficient for DM was 0,952 and those for pH and NaCl were 0,905; 0,975 respectively. The standard error of the calibration for DR, pH and NaCl were found 0,285; 0,245; 0,090 respectively. The calibration models developed were verified by cross validation. The study show that FT NIR spectroscopy can be used for determination of some chemical prop
Název v anglickém jazyce
Use of near infrared spectroscopy whit fourier transform to analysis of curd cheese "Olomoucké tvarůžky"
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to check the use of NIR technique for assessment of dry matter (DM), active acidity (pH), sodium chloride (NaCl) of curd cheese to name "Olomoucké tvarůžky" by FT NIR. Seventy two samples were obtained directly from producer, and stored at 5°C during five weeks. Spectra were measured in the reflectance mode with a compressive cell (radius 1cm) wave number between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. Correlations between reference values of chemical properties and NIR reflectance data were examined using the multivariate method of partial leas squares (PLS) regression. The correlation coefficient for DM was 0,952 and those for pH and NaCl were 0,905; 0,975 respectively. The standard error of the calibration for DR, pH and NaCl were found 0,285; 0,245; 0,090 respectively. The calibration models developed were verified by cross validation. The study show that FT NIR spectroscopy can be used for determination of some chemical prop
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08069" target="_blank" >2B08069: Výzkum vztahů mezi vlastnostmi kontaminující mikroflóry a tvorbou biogenních amínů jako rizikových toxikantů v systému hodnocení zdravotní nezávadnosti sýrů na spotřebitelském trhu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta technologica agriculturae : vedecký časopis pre mechanizáciu pol'nohospodárstva = the scientific journal for agricultural engineering
ISSN
1335-2555
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
57-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—