Stanovení fyzikálně-chemických parametrů ve tvarůžcích pomocí FT-NIR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000927" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000927 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení fyzikálně-chemických parametrů ve tvarůžcích pomocí FT-NIR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení vodní aktivity, pH a titrační kyselosti v tvarůžcích pomocí FT-NIR. Vzorky byly měřeny metodou reflektance. Vzorky byly proměřeny na přístroji FT-NIR ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrace byly vytvořeny pomocí metody PLS (metoda nejmenších částečných čtverců).
Název v anglickém jazyce
Determination of physico-chemical characteristics in cheese by FT-NIR
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was determination of the water activity, pH and titratable acidity in cheese by near infrared spectroscopy. Samples of cheese were analysed by reference methods and by FT-NIR spectrophotometer was used with a scanning range from 4 000 to 10 000 cm-1 and with 100 scan in reflectance mode. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for examined cheese.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
90-93
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—