Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169617" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169617 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.

  • Název v anglickém jazyce

    Using of FT - NIR spectroscopy at resolution of Olomoucké Tvarůžky made in different season of the year

  • Popis výsledku anglicky

    Near infrared spectroscopy is a physical method, which use the radiation of known wavelength usually 125 00 - 4000 cm-1 and gives a complete picture of the composition of the sample (Mlček at al., 2008). Olomoucké tvarůžky are sour curd smeared cheese, which are produced of industrial curd. The aim of this study was to determine, whether the FT - NIR spectroscope can recognize Olomoucké tvarůžky made in different seasons of the year (spring, summer). Spectra were measured in the reflectance mode with acompressive cell (radius 1cm) between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. The measured data were processed using the TQ Analyst. The results show, that FT-NIR was able to distinguish from Olomoucké tvarůžky made in spring and summer. We can say that the spring and summer cheese from one another, this may be caused by different composition of milk in the spring and summer.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    175-177

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Poire s.r.o., Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku