Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00169617" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00169617 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT - NIR spektroskopie při rozlišení Olomouckých Tvarůžků vyrobených v různém ročním období
Popis výsledku v původním jazyce
Blízká infračervená spektroskopie je rychlá nedestruktivní metoda, která využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 125 00 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu. Olomoucké tvarůžky jsou tradičníkyselé sýry vyráběné z průmyslového tvarohu. Cílem této práce bylo zjistit, zda FT NIR technika dokáže rozeznat tvarůžky vyrobené v různém ročním období (na jaře, v létě). Spektra byla měřena v režimu reflektantce s využitím kompresní kyvety (poloměr 1cm) mezi vlnovou délkou 4 000 10 000 cm-1, s průměrem 80 scanů a spektrálním rozlišení 4 cm-1. Naměřená data byla zpracována pomocí programu TQ Analyst. Z výsledků vyplývá, že FT-NIR dokázal rozlišit tvarůžky vyrobené na jaře a v létě. Můžeme tedy říci,že jarní a letní tvarůžky se od sebe liší, což může být zapříčiněno různým složením mléka v jarním a letním období.
Název v anglickém jazyce
Using of FT - NIR spectroscopy at resolution of Olomoucké Tvarůžky made in different season of the year
Popis výsledku anglicky
Near infrared spectroscopy is a physical method, which use the radiation of known wavelength usually 125 00 - 4000 cm-1 and gives a complete picture of the composition of the sample (Mlček at al., 2008). Olomoucké tvarůžky are sour curd smeared cheese, which are produced of industrial curd. The aim of this study was to determine, whether the FT - NIR spectroscope can recognize Olomoucké tvarůžky made in different seasons of the year (spring, summer). Spectra were measured in the reflectance mode with acompressive cell (radius 1cm) between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans, spectral resolution 4 cm-1. The measured data were processed using the TQ Analyst. The results show, that FT-NIR was able to distinguish from Olomoucké tvarůžky made in spring and summer. We can say that the spring and summer cheese from one another, this may be caused by different composition of milk in the spring and summer.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
175-177
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Poire s.r.o., Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—