Assesment of physical and chemical characteristics of goat's colostrum using FT-NIR spectrometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870662" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870662 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Assesment of physical and chemical characteristics of goat's colostrum using FT-NIR spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was the application of FT-NIR spectrometry on determination of some physical and chemical characteristics of goat's colostrum. Calibration models for content of proteins, totail solids, fat in total solids, fat, titratable acidity and pH were developed. Samples (n = 182 to 194) were scanned in FT-NIR Analyzer and simultaneously analyzed by standard methods. The spectra were measured in the transflectance mode (0.1 mm path-length) between 10 000 and 4 000 cm-1. Calibration models were developed using the partial least squares (PLS) method. The results of the study showed that FT-NIR is a suitable method for rapid analysis of some physical and chemical parameters of goat's colostrum.
Název v anglickém jazyce
Assesment of physical and chemical characteristics of goat's colostrum using FT-NIR spectrometry
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was the application of FT-NIR spectrometry on determination of some physical and chemical characteristics of goat's colostrum. Calibration models for content of proteins, totail solids, fat in total solids, fat, titratable acidity and pH were developed. Samples (n = 182 to 194) were scanned in FT-NIR Analyzer and simultaneously analyzed by standard methods. The spectra were measured in the transflectance mode (0.1 mm path-length) between 10 000 and 4 000 cm-1. Calibration models were developed using the partial least squares (PLS) method. The results of the study showed that FT-NIR is a suitable method for rapid analysis of some physical and chemical parameters of goat's colostrum.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
392-395
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—