Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871944" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871944 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.

  • Název v anglickém jazyce

    FT-NIR spectroscopy potential for measuring of the content of proteins in goats colostrum

  • Popis výsledku anglicky

    The near infrared spectroscopy with Fourier transformation (FT-NIRs) in combination with different mathematical corrections was used to predict total content of proteins in goats colostrum. Samples of goat's colostrum (individual and mixed, n = 90) wereobtained from the Czech farms. The spectra of the samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with use of transflectance cell (0.1 mm) in the spectral range of 10 000 - 4 000 cm-1 with 100 scans. Calibration models were created using PLS algorithm and their accuracy was checked by validation and cross validation. Good results were obtained without a mathematical correction (R = 0.96 and RMSEP = 0.68) and with use of the 1st derivation (R = 0.97 and RMSEP = 0.62). Calibration model with use of spectra pretreated by the 2nd derivation showed an increase in the spectral noise and higher errors. The result of the study showed the potential of FT-NIRs for measuring of the content of proteins in goat's colostrum.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    116-120

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus