Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43871944" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43871944 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf" target="_blank" >http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_march_2013/bezpecnost_potravin_zivocisneho_povodu/prochazkova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití FT-NIR spektrometrie pro stanovení obsahu bílkovin v kozím mlezivu
Popis výsledku v původním jazyce
Blízká infračervená spektrometrie v kombinaci s různými matematickými úpravami byla použita pro stanovení celkového obsahu bílkovin v kozím kolostru. Vzorky kozího mleziva (individuální a směsné, n = 90) byly získány z farem v České republice. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím transflektanční kyvety (0,1 mm) ve spektrálním rozsahu 10 000 - 4 000 cm-1 se 100 skeny. Kalibrační modely byly vytvoření s použitím PLS algoritmu a jejich spolehlivost byla ověřena validací a cross validací. Dobrých výsledků bylo dosaženo u vzorků bez matematické korekce (R = 0,96 a RMSEP = 0,68) a s použitím 1. derivace (R = 0,97 a RMSEP = 0,62). Calibrační model s využitím spekter upravených 2. derivací vykazoval narůstající spektrální šum a vyšší chyby v predikci. Výsledky studie ukázaly potenciál metody FT-NIR pro měření obsahu bílkovin v kozím kolostru.
Název v anglickém jazyce
FT-NIR spectroscopy potential for measuring of the content of proteins in goats colostrum
Popis výsledku anglicky
The near infrared spectroscopy with Fourier transformation (FT-NIRs) in combination with different mathematical corrections was used to predict total content of proteins in goats colostrum. Samples of goat's colostrum (individual and mixed, n = 90) wereobtained from the Czech farms. The spectra of the samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with use of transflectance cell (0.1 mm) in the spectral range of 10 000 - 4 000 cm-1 with 100 scans. Calibration models were created using PLS algorithm and their accuracy was checked by validation and cross validation. Good results were obtained without a mathematical correction (R = 0.96 and RMSEP = 0.68) and with use of the 1st derivation (R = 0.97 and RMSEP = 0.62). Calibration model with use of spectra pretreated by the 2nd derivation showed an increase in the spectral noise and higher errors. The result of the study showed the potential of FT-NIRs for measuring of the content of proteins in goat's colostrum.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
March
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
116-120
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—