Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení čistých bílkovin a kaseinu v mléce pomocí FT NIR spektroskopie.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107775" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107775 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. Thevalues of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein 0.943; cow's casein 0.964; ewe's protein 0.997; ewe's casein 0.977; goat's protein 0.989; goat's casein 0.890; ewe's colostrums protein 0.983. Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. The values of correlation coefficient of validation were as follows: cow's protein 0.923; cow's casein 0.910; ewe's protein 0.994; ewe's casein 0.963; goat's protein 0.972; goat's casein 0.814; ewe's colostrums protein 0.871. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT Near Spectroscopy for Determination of True Protein and Casein in Milk.

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. Thevalues of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein 0.943; cow's casein 0.964; ewe's protein 0.997; ewe's casein 0.977; goat's protein 0.989; goat's casein 0.890; ewe's colostrums protein 0.983. Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. The values of correlation coefficient of validation were as follows: cow's protein 0.923; cow's casein 0.910; ewe's protein 0.994; ewe's casein 0.963; goat's protein 0.972; goat's casein 0.814; ewe's colostrums protein 0.871. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    284-291

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus