Využití NIR spektrometrie při měření základních složek mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00131390" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00131390 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití NIR spektrometrie při měření základních složek mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo hodnoty sledovaných ukazatelů složení mléka naměřené NIR spektrometricky statisticky porovnat s hodnotami laboratoře v Brně - Chrlicích, kde byl obsah jakostních ukazatelů zjištěn infračerveným absorpčním analyzátorem BENTLEY 2000. Současně byla sledována korelační závislost mezi obsahem jednotlivých složek mléka.
Název v anglickém jazyce
Application of FT Near Spectroscopy for Determination of Major Components in Milk
Popis výsledku anglicky
Our work deals with a possibility of determination of major components -- dry matter, casein and especially lactose and protein in cow's milk by FT NIR spectroscopy. NIRs results were compared with results from Central laboratory and significant correlation between contents components was looked for. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. The values of correlation coefficient of calibration were high and calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of major componentsin cow's milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
UTB Zlín
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
UTB Zlín
Datum konání akce
21. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—