Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití NIR spektrometrie při měření základních složek mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00131390" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00131390 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití NIR spektrometrie při měření základních složek mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo hodnoty sledovaných ukazatelů složení mléka naměřené NIR spektrometricky statisticky porovnat s hodnotami laboratoře v Brně - Chrlicích, kde byl obsah jakostních ukazatelů zjištěn infračerveným absorpčním analyzátorem BENTLEY 2000. Současně byla sledována korelační závislost mezi obsahem jednotlivých složek mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT Near Spectroscopy for Determination of Major Components in Milk

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with a possibility of determination of major components -- dry matter, casein and especially lactose and protein in cow's milk by FT NIR spectroscopy. NIRs results were compared with results from Central laboratory and significant correlation between contents components was looked for. Samples of milk were analysed by FT NIR in reflectance mode with the transflectance cuvette. The values of correlation coefficient of calibration were high and calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared with reference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of major componentsin cow's milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB Zlín

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    UTB Zlín

  • Datum konání akce

    21. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku