Stanovení bílkovin v kravském, ovčím a kozím mléce FT NIR spektroskopem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00007373" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00007373 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Popis výsledku v původním jazyce
Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein (0.943); cow's casein (0.964); ewe's protein (0.997); ewe's casein (0.977); goat's protein (0.989); goat's casein (0.890); ewe's colostrums protein (0.983). Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared withreference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Název v anglickém jazyce
Application of FT NIR Spectroscopy for Determination of Protein and Casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Popis výsledku anglicky
Our work deals with a possibility of determination of true protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk and in ewe's colostrums by FT NIR spectroscopy. The values of correlation coefficient of calibration were as follows: cow's protein (0.943); cow's casein (0.964); ewe's protein (0.997); ewe's casein (0.977); goat's protein (0.989); goat's casein (0.890); ewe's colostrums protein (0.983). Calibration was tested using the same set samples by cross validation method. NIRs results were compared withreference data and no significant differences between them were found (P = 0.05). Results of this study indicate that FT NIR spectroscopy can be used for a rapid analysis of protein and casein in cow's, ewe's and goat's milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
PROTEINY 2004
ISBN
80-7157-779-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
80-83
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—