Využití FT NIR spektrometru při hodnocení jakostních ukazatelů jogurtu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087150" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT NIR spektrometru při hodnocení jakostních ukazatelů jogurtu.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit možnost aplikace FT NIR spektroskopie ke kontrole složení a kvality jogurtů. Vzorky byly měřeny referenčními metodami a na FT NIR spektrometru v režimu reflektance ve spektrálním rozsahu vlnočtů 10 000 až 4000 cm-1 se 100 scanys časem snímání cca. 1,5 min. Spektra vzorků byla měřena třikrát a pro kalibraci bylo použito průměrné spektrum. byly zjištěny vysoké korelační koeficienty kalibrace pro sušinu (0,928) a tuk (0,961).
Název v anglickém jazyce
Analysis of yogurts with NIR infrared spectroscopy.
Popis výsledku anglicky
In this work the major components (solids, fat, pH and titration acid) were determined in yoghurts and milk deserts by near-infrared spectroscopy. Fifty calibration samples were analysed by reference methods and by FT NIR spectroscopy in reflectance modein the wavelengths ranging from 4000 to 10 000 cm-1 with 100 scan. Each of the samples were analysed three times and the average spectrum was used for calibration. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for the examined milk components. There were determined the highest correlation coefficients for total solids (0.928), fat (0.961), Constructed calibration models were validated by full cross validation. The results of this study indicated that NIR spectroscopy wasapplicable for quick compositional analysis of milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků
ISBN
80-7157-771-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
35-36
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
28. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—