Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT NIR spektrometru při hodnocení jakostních ukazatelů jogurtu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087150" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT NIR spektrometru při hodnocení jakostních ukazatelů jogurtu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit možnost aplikace FT NIR spektroskopie ke kontrole složení a kvality jogurtů. Vzorky byly měřeny referenčními metodami a na FT NIR spektrometru v režimu reflektance ve spektrálním rozsahu vlnočtů 10 000 až 4000 cm-1 se 100 scanys časem snímání cca. 1,5 min. Spektra vzorků byla měřena třikrát a pro kalibraci bylo použito průměrné spektrum. byly zjištěny vysoké korelační koeficienty kalibrace pro sušinu (0,928) a tuk (0,961).

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of yogurts with NIR infrared spectroscopy.

  • Popis výsledku anglicky

    In this work the major components (solids, fat, pH and titration acid) were determined in yoghurts and milk deserts by near-infrared spectroscopy. Fifty calibration samples were analysed by reference methods and by FT NIR spectroscopy in reflectance modein the wavelengths ranging from 4000 to 10 000 cm-1 with 100 scan. Each of the samples were analysed three times and the average spectrum was used for calibration. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for the examined milk components. There were determined the highest correlation coefficients for total solids (0.928), fat (0.961), Constructed calibration models were validated by full cross validation. The results of this study indicated that NIR spectroscopy wasapplicable for quick compositional analysis of milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků

  • ISBN

    80-7157-771-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    35-36

  • Název nakladatele

    MZLU v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    MZLU v Brně

  • Datum konání akce

    28. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku