Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000926" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000926 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo stanovení hlavních složek pasterovaného kozího mléka pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely, které byly posouzeny na základě hodnot korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byla zjištěny hodnoty: R = 0,968 a SEC = 0,087 pro tuk, R = 0,984 a SEC = 0,008 pro laktózu,R = 0,985 a SEC = 0,025 pro bílkovinu, R = 0,966 a SEC = 0,113 pro sušinu, R = 0,897 a SEC = 0,073 pro tukuprostou sušinu a R = 0,989 a SEC = 0,102 pro titrační kyselost. Vytvoření modely byly ověřeny křížovou validací. FT-NIR představuje vhodnou techniku pro stanovení složek pasterovaného kozího mléka.
Název v anglickém jazyce
Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized goat's milk
Popis výsledku anglicky
Determination of major components of foodstuff by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was to determine the major components of pasteurized goat milk by NIR spectroscopy. For monitored components was created calibration models, which was evaluated statisticaly on the basis of correlation coeficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Follwing statistical values were obtained: R = 0.968 and SEC = 0.087 for fat content, R = 0.984 and SEC = 0.008 for lactose, R = 0.985 and SEC = 0.025 for proteins, R = 0.966 and SEC = 0.113 for total solids, R = 0.897 and SEC = 0.073 for non-fat solids and R = 0.989 and SEC = 0.102 for titratable acidity. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed, that FT-NIR is a potentially usefull technique for evaluating of pasteurized goat milk composition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Mléko a sýry 2006
ISBN
80-7080-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
124-127
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—