Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000926" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000926 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT-NIR v analýze pasterovaného kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo stanovení hlavních složek pasterovaného kozího mléka pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely, které byly posouzeny na základě hodnot korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byla zjištěny hodnoty: R = 0,968 a SEC = 0,087 pro tuk, R = 0,984 a SEC = 0,008 pro laktózu,R = 0,985 a SEC = 0,025 pro bílkovinu, R = 0,966 a SEC = 0,113 pro sušinu, R = 0,897 a SEC = 0,073 pro tukuprostou sušinu a R = 0,989 a SEC = 0,102 pro titrační kyselost. Vytvoření modely byly ověřeny křížovou validací. FT-NIR představuje vhodnou techniku pro stanovení složek pasterovaného kozího mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized goat's milk

  • Popis výsledku anglicky

    Determination of major components of foodstuff by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was to determine the major components of pasteurized goat milk by NIR spectroscopy. For monitored components was created calibration models, which was evaluated statisticaly on the basis of correlation coeficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Follwing statistical values were obtained: R = 0.968 and SEC = 0.087 for fat content, R = 0.984 and SEC = 0.008 for lactose, R = 0.985 and SEC = 0.025 for proteins, R = 0.966 and SEC = 0.113 for total solids, R = 0.897 and SEC = 0.073 for non-fat solids and R = 0.989 and SEC = 0.102 for titratable acidity. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed, that FT-NIR is a potentially usefull technique for evaluating of pasteurized goat milk composition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Mléko a sýry 2006

  • ISBN

    80-7080-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    124-127

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku