Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000925 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované
Název v anglickém jazyce
Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine fat, lactose, total solid and non-fatty solids content by FT-NIR spectroscopy. Sixty five samples of pasteurized (whole, skimmed, semi-skimmed) milk were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.995 and standard error of calibration(SEC) = 0.078 for fat, R = 0.851 and SEC = 0.050 for lactose, R = 0.933 and SEC = 0.234 for total solids and R = 0.856 and SEC = 0.133 for non-fatty solids. The calibration models developed were verified by cross validation. The study showed that FT-NIRis a potentially useful technique for evaluating the composition of caprine milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník Mléko a sýry 2006
ISBN
80-7080-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
158-161
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—