Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000925 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT-NIR v analýze pasterovaného mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu tuku, laktózy, sušiny a tukuprosté sušiny v pasterovaném mléce. Ke kalibraci bylo použito celkem 65 vzorků mléka o různé tučnosti (plnotučné, odstředěné a polotučné). Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny na základě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro tuk byly zjištěny R = 0,995 a SEC = 0,078, pro laktózu R = 0,851 a SEC = 0,050, pro sušinu R = 0,933 a SEC = 0,234 a protukuprostou sušinu R = 0,856 a SEC = 0,133. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze studie vyplývá, že FT-NIR spektroskopie představuje vhodnou techniku pro rychlou analýzu základních složek pasterované

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT-NIR to the analysis of pasteurized milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine fat, lactose, total solid and non-fatty solids content by FT-NIR spectroscopy. Sixty five samples of pasteurized (whole, skimmed, semi-skimmed) milk were used to calibrate the instrument by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.995 and standard error of calibration(SEC) = 0.078 for fat, R = 0.851 and SEC = 0.050 for lactose, R = 0.933 and SEC = 0.234 for total solids and R = 0.856 and SEC = 0.133 for non-fatty solids. The calibration models developed were verified by cross validation. The study showed that FT-NIRis a potentially useful technique for evaluating the composition of caprine milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Mléko a sýry 2006

  • ISBN

    80-7080-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    158-161

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku