Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR spektroskopie v analýze kravského mleziva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000948" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000948 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of FT-NIR spectroscopy for bovine colostrum analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fourier transformation near infrared spectroscopy (FT-NIR) in combination with partial least squares (PLS) method were used to determine the content of total solids, fat, non-fatty solids, lactose and proteins in bovine colostrum. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette in the 10000 - 4000 cm-1 spectral range with 100 scans. Calibration was performed and statistical values of correlation coefficients (R) and standard error of calibration values (SEC) were computed fortotal solids (0.986 and 0.919, respectively), fat (0.997 and 0.285, respectively), non-fatty solids (0.995 and 0.451, respectively), lactose (0.934 and 0.285, respectively) and protein (0.999 and 0.149, respectively). The calibration models developed were verified by cross validation. It follows from the study that FT-NIR spectroscopy can be used to determine the components of bovine colostrum.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of FT-NIR spectroscopy for bovine colostrum analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Fourier transformation near infrared spectroscopy (FT-NIR) in combination with partial least squares (PLS) method were used to determine the content of total solids, fat, non-fatty solids, lactose and proteins in bovine colostrum. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette in the 10000 - 4000 cm-1 spectral range with 100 scans. Calibration was performed and statistical values of correlation coefficients (R) and standard error of calibration values (SEC) were computed fortotal solids (0.986 and 0.919, respectively), fat (0.997 and 0.285, respectively), non-fatty solids (0.995 and 0.451, respectively), lactose (0.934 and 0.285, respectively) and protein (0.999 and 0.149, respectively). The calibration models developed were verified by cross validation. It follows from the study that FT-NIR spectroscopy can be used to determine the components of bovine colostrum.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    57-63

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus