Využití FT-NIR spektroskopie v analýze kravského mleziva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000948" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000948 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of FT-NIR spectroscopy for bovine colostrum analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Fourier transformation near infrared spectroscopy (FT-NIR) in combination with partial least squares (PLS) method were used to determine the content of total solids, fat, non-fatty solids, lactose and proteins in bovine colostrum. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette in the 10000 - 4000 cm-1 spectral range with 100 scans. Calibration was performed and statistical values of correlation coefficients (R) and standard error of calibration values (SEC) were computed fortotal solids (0.986 and 0.919, respectively), fat (0.997 and 0.285, respectively), non-fatty solids (0.995 and 0.451, respectively), lactose (0.934 and 0.285, respectively) and protein (0.999 and 0.149, respectively). The calibration models developed were verified by cross validation. It follows from the study that FT-NIR spectroscopy can be used to determine the components of bovine colostrum.
Název v anglickém jazyce
Use of FT-NIR spectroscopy for bovine colostrum analysis
Popis výsledku anglicky
Fourier transformation near infrared spectroscopy (FT-NIR) in combination with partial least squares (PLS) method were used to determine the content of total solids, fat, non-fatty solids, lactose and proteins in bovine colostrum. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette in the 10000 - 4000 cm-1 spectral range with 100 scans. Calibration was performed and statistical values of correlation coefficients (R) and standard error of calibration values (SEC) were computed fortotal solids (0.986 and 0.919, respectively), fat (0.997 and 0.285, respectively), non-fatty solids (0.995 and 0.451, respectively), lactose (0.934 and 0.285, respectively) and protein (0.999 and 0.149, respectively). The calibration models developed were verified by cross validation. It follows from the study that FT-NIR spectroscopy can be used to determine the components of bovine colostrum.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
75
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
57-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—