Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT-NIR v analýze kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000063" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000063 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT-NIR v analýze kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st

  • Název v anglickém jazyce

    Application of FT-NIR to the analysis of goat's milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine protein, fat, lactose, total solids, non-fatty solids content, freezing point, titratable activity and pH by FT-NIR spectroscopy. Sixty samples of caprine milk were used to calibrate the instrument by partial leastsquares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.920 and standard error of calibration (SEC) = 0.094 for protein, R = 0.951 and SEC = 0.124 for fat, R = 0.997 and SEC = 0.011 for lactose, R = 0.940 and SEC = 0.260 for total solids, R = 0.873 and SEC = 0.159 for non-fatty solids, R = 0.935 and SEC = 0.003 for freezing point, R =0.952 and SEC = 0.295 for titratable activity and R = 0.835 and SEC = 0.057 for pH. The calibration models developed were verified by cross validation. The study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating the comp

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín

  • ISBN

    80-8069-614-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    62-66

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    10. 11. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku