Využití FT-NIR v analýze kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000063" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000063 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití FT-NIR v analýze kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FT-NIR), v kombinaci s metodou částečných nejmenších čtverců (PLS), pro stanovení obsahu bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, tukuprosté sušiny, bodu mrznutí, titrační kyselosti a pH u 60 vzorků kozího mléka. Spektra byla naměřena v modu reflektance s transflektanční kyvetou ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro sledované parametry byly vytvořeny kalibrační modely, které byly statisticky zhodnoceny nazákladě korelačních koeficientů (R) a směrodatných odchylek kalibrace (SEC). Pro bílkovinu byly zjištěny hodnoty R = 0,920 a SEC = 0,094, pro tuk R = 0,951 a SEC = 0,124, pro laktózu R = 0,997 a SEC = 0,011, pro sušinu R = 0,940 a SEC = 0,260, pro tukuprostou sušinu R = 0,873 a SEC = 0,159, pro bod mrznutí R = 0,935 a SEC = 0,003, pro titrační kyselost R = 0,952 a SEC = 0,295 a pro pH R = 0,835 a SEC = 0,057. Vytvořené kalibrační modely byly následně ověřeny pomocí cross-validace. Ze st
Název v anglickém jazyce
Application of FT-NIR to the analysis of goat's milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine protein, fat, lactose, total solids, non-fatty solids content, freezing point, titratable activity and pH by FT-NIR spectroscopy. Sixty samples of caprine milk were used to calibrate the instrument by partial leastsquares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode with a transflectance cuvette between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The following statistical values were obtained: corelation coefficient (R) = 0.920 and standard error of calibration (SEC) = 0.094 for protein, R = 0.951 and SEC = 0.124 for fat, R = 0.997 and SEC = 0.011 for lactose, R = 0.940 and SEC = 0.260 for total solids, R = 0.873 and SEC = 0.159 for non-fatty solids, R = 0.935 and SEC = 0.003 for freezing point, R =0.952 and SEC = 0.295 for titratable activity and R = 0.835 and SEC = 0.057 for pH. The calibration models developed were verified by cross validation. The study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating the comp
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník I. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnost a kvalita surovín a potravín
ISBN
80-8069-614-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
62-66
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
10. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—