Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vybraných parametrů kvality v mléčných výrobcích NIR spektrometrií.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095822" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095822 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of Selected Parameters of Quality of the Dairy Products by NIR Spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to the analysis of the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts (also the titrable acidity), milk semoline and milk rice were measured. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 10 000 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The highest correlation coeficients were determined for yoghurt: 0.998 (solids), 0.989 (fat), 0.875 (pH) and 0.989 (titrable acidity), for milk semolina: 0.967 (solids), 0.983 (fat) and 0.992 (pH) and for milk rice: 0.987 (solids), 0.990 (fat) and 0.852 (pH). The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Selected Parameters of Quality of the Dairy Products by NIR Spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to the analysis of the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts (also the titrable acidity), milk semoline and milk rice were measured. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 10 000 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The highest correlation coeficients were determined for yoghurt: 0.998 (solids), 0.989 (fat), 0.875 (pH) and 0.989 (titrable acidity), for milk semolina: 0.967 (solids), 0.983 (fat) and 0.992 (pH) and for milk rice: 0.987 (solids), 0.990 (fat) and 0.852 (pH). The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    255-260

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus