Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087707" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087707 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií.
Název v anglickém jazyce
Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy.
Popis výsledku anglicky
In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to analyze the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts, milk semoline and milk rice were measured. In yogurts was measured also the titrable acidity. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 12 500 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. Each sample was analyzed three times and the average spectrum was used for calibration. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet´04 Agro
ISBN
80-7157-813-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
94-94
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 12. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—