Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001299" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.
Název v anglickém jazyce
Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the physical and chemical properties (fat, total solids content and titratable acidity) of yogurt by FT-NIR spectroscopy. A set of 70 samples of yogurt were purchased in various grocery stores in the Czech Republic.The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and evaluated by statistical values. The correlation coefficients of calibration (R) > 0.99 were obtained for all parameters. A reliable calibration models were developed. Cross validation were pointed out the applicability of NIR spectrometer for the determination of components. FT-NIR presents thus aviable technique for rapid yogurt analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
ISBN
978-80-8069-860-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
275-278
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—