Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F07%3A00001299" target="_blank" >RIV/62157124:16270/07:00001299 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the physical and chemical properties (fat, total solids content and titratable acidity) of yogurt by FT-NIR spectroscopy. A set of 70 samples of yogurt were purchased in various grocery stores in the Czech Republic.The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and evaluated by statistical values. The correlation coefficients of calibration (R) > 0.99 were obtained for all parameters. A reliable calibration models were developed. Cross validation were pointed out the applicability of NIR spectrometer for the determination of components. FT-NIR presents thus aviable technique for rapid yogurt analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník Bezpečnosť a kvalita potravín

  • ISBN

    978-80-8069-860-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    275-278

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku