Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908072" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se věnovala studiu vhodných podmínek pro analýzu jogurtů bílých i ochucených s využitím FT NIR spektrometrie. Metodou diskriminační analýzy byl posuzován vliv teploty, tloušťky sáčku určeného k měření vzorků a také vliv příchutí na spolehlivost výsledků měření FT NIR spektrometrem. Pomocí metody diskriminační analýzy byl potvrzen vliv teploty i síly měřícího materiálu na přesnost měření vzorků jogurtů při NIR spektrometrické analýze. Vzorky jogurtů je nutno měřit při jedné stálé teplotě nebo vytvořit kalibrační modely pro dané teploty, při kterých chce analytik sledovat jakost jogurtů, stejně jako držet standard v použitých transparentních materiálech, na kterých je vzorek měřen. Diskriminační analýza bezpečně rozdělila také spektra ochucených jogurtů. Je proto vhodné používat samostatné kalibrace pro homogenizované jogurty s jednotlivými příchutěmi.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting the analysis of the composition and quality of yoghurts using FT NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The work is devoted to the study of the appropriate conditions for the analysis of white yogurts and yogurts with flavour using FT NIR spectrometry. The discriminant analysis method was evaluated the effect of temperature, thickness of the bag designated for measurements of samples and the effect on flavour the reliability measurement results FT NIR spectrometer. The discriminant analysis confirmed the influence of temperature and thickness of the material on the measuring accuracy of the analysis yoghurts. Samples of yogurts must be measured at a constant temperature or create calibration models for the temperature of the measurement. This confirmed the impact forces of the bag, which is measured yogurt. Therefore, it is necessary to measure yoghurts on the same transparent material. The discriminant analysis distinguished a range of flavoured yogurts. It is therefore advisable to use a separate calibration for the homogenized yogurt with different flavours.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy-Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    149

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "x"-"xiv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus