Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908072" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující analýzu složení a kvality jogurtů pomocí FT NIR spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se věnovala studiu vhodných podmínek pro analýzu jogurtů bílých i ochucených s využitím FT NIR spektrometrie. Metodou diskriminační analýzy byl posuzován vliv teploty, tloušťky sáčku určeného k měření vzorků a také vliv příchutí na spolehlivost výsledků měření FT NIR spektrometrem. Pomocí metody diskriminační analýzy byl potvrzen vliv teploty i síly měřícího materiálu na přesnost měření vzorků jogurtů při NIR spektrometrické analýze. Vzorky jogurtů je nutno měřit při jedné stálé teplotě nebo vytvořit kalibrační modely pro dané teploty, při kterých chce analytik sledovat jakost jogurtů, stejně jako držet standard v použitých transparentních materiálech, na kterých je vzorek měřen. Diskriminační analýza bezpečně rozdělila také spektra ochucených jogurtů. Je proto vhodné používat samostatné kalibrace pro homogenizované jogurty s jednotlivými příchutěmi.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting the analysis of the composition and quality of yoghurts using FT NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The work is devoted to the study of the appropriate conditions for the analysis of white yogurts and yogurts with flavour using FT NIR spectrometry. The discriminant analysis method was evaluated the effect of temperature, thickness of the bag designated for measurements of samples and the effect on flavour the reliability measurement results FT NIR spectrometer. The discriminant analysis confirmed the influence of temperature and thickness of the material on the measuring accuracy of the analysis yoghurts. Samples of yogurts must be measured at a constant temperature or create calibration models for the temperature of the measurement. This confirmed the impact forces of the bag, which is measured yogurt. Therefore, it is necessary to measure yoghurts on the same transparent material. The discriminant analysis distinguished a range of flavoured yogurts. It is therefore advisable to use a separate calibration for the homogenized yogurt with different flavours.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy-Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
149
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"x"-"xiv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—