Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00231051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of NIR Spectroscopy for the analysis of made whey cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    29 samples of brown whey cheeses were produced from goat whey. The samples of brown whey cheeses were divided into flavoured and unflavoured. Flavoured ones were also divided by temperature evaporation and cream addition. Samples were measured by FT NIRAntaris device on the interactance and reflectance mode. FT NIR discriminant analyses were able to detect differences between brown whey cheeses, depending on the recipe of their manufacture. The values obtained from reference analyses (dry matter, fat,sodium chloride, water activity) were used for the formation of calibration models that took place simultaneously with the measurement of samples by FT-NIR. Results of calibration models for certain parameters were not reliable, but it has been demonstrated that measurement with using of integration sphere was more reliable than the measurement by probe.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    219-224

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku