Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00231051" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00231051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití NIR spektroskopie k analýze vyrobených syrovátkových sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo analyzováno 29 vzorků hnědých syrovátkových sýrů, které byly vyrobeny z kozí syrovátky. Vzorky byly rozděleny do ochucené a neochucené. Ochucené byly dále rozděleny podle teploty odpařování a přídavku smetany. Vzorky byly měřeny na FT NIR Antaris. Pomocí diskriminační analýzy byl FT NIR schopen detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkové sýry, v závislosti na receptuře jejich výroby. Kalibrační modely pro jednotlivé sledované parametry byly vytvořeny pomocí hodnot z laboratorních analýz (sušina, tuk, NaCl, aktivita vody). Kalibrační modely sice nebyly spolehlivé, lze usoudit, že měření pomocí integrační sféry je v tomto případě spolehlivější než měření sondou.
Název v anglickém jazyce
Use of NIR Spectroscopy for the analysis of made whey cheeses
Popis výsledku anglicky
29 samples of brown whey cheeses were produced from goat whey. The samples of brown whey cheeses were divided into flavoured and unflavoured. Flavoured ones were also divided by temperature evaporation and cream addition. Samples were measured by FT NIRAntaris device on the interactance and reflectance mode. FT NIR discriminant analyses were able to detect differences between brown whey cheeses, depending on the recipe of their manufacture. The values obtained from reference analyses (dry matter, fat,sodium chloride, water activity) were used for the formation of calibration models that took place simultaneously with the measurement of samples by FT-NIR. Results of calibration models for certain parameters were not reliable, but it has been demonstrated that measurement with using of integration sphere was more reliable than the measurement by probe.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
219-224
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—