Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití diskriminační analýzy k odlišení syrovátkových sýrů v průběhu skladování pomocí techniky FT-NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906218" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906218 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití diskriminační analýzy k odlišení syrovátkových sýrů v průběhu skladování pomocí techniky FT-NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Modelově vyrobená potravina syrovátkového sýru nabízí možnost využití syrovátky jakožto sekundárního produktu při výrobě sýrů a rozšíření sortimentu na farmářských trzích. Příspěvek popisuje využití diskriminační analýzy ke kontrole jakosti produktu charakteru hnědého syrovátkového sýra. Na jejím základě byly provedeny další testy a doporučena doba skladování v rozsahu 10 týdnů při běžné chladničkové teplotě (4 až 8 oC). Z uvedených výsledků byla ověřena použitelnost FT-NIR spektrometrie detekovat rozdíly mezi hnědými syrovátkovými sýry v závislosti na době skladování. Ve všech provedených analýzách došlo k částečné nebo k absolutní diferenciaci klastrů. Mezi jednotlivými skupinami použitých vzorků existují statisticky průkazné rozdíly (P<0,05), přičemž tyto rozdíly se objevují až v pokročilejších dobách skladování. Měření pomocí integrační sféry bylo spolehlivější než měření sondou.

  • Název v anglickém jazyce

    Differentiation of the whey cheese storage period using discriminant analysis of FT-NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Whey cheese food product offers the possibility of using whey as a secondary product from cheese production line and possibility to extend the range at farmers' markets. The paper describes the using of discriminant analysis to control product quality character of brown whey cheese. On this basis of further tests were performed and recommended storage time in period of ten weeks at normal cooler temperature (4-8 oC). From the presented results was verified applicability of FT-NIR spectrometry to detectdifferences between brown whey cheeses depending on the storage time. In all prepared analyses was partly or complete differentiation of clusters. Between different groups of samples used, there were observed statistically significant differences (P <0.05), although these differences appear mainly in advanced storage periods. Measurement using integrating sphere was more reliable than measuring probe.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    113-120

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku