Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00107779" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00107779 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahových složek kozího mléka pomocí FT NIR spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Potébyly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p=0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R=0,885; pro validaci R=0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of goat milk by FT Near Infrared spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with a possibility of determining basic composition (dry matter, fat, true protein, casein, lactose, urea nitrogen and somatic cells) of goat's milk Fourier transform near-infrared spectroscopy (FT NIR). Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, transferred to Petri dishes and analysed by reference methods and by FT NIR in reflectance mode. The measured area was spaced by a metallic mirror. Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p=0.05). Very high correlation coefficients were determined for goat's milk: fat 0.907, protein 0.989, casein 0.890 and lactose 0.981. The study showed that NIRS method, when samples of milk are measured on Petri dishes, is a useful technique for the prediction of dry matter, fat, protein and casein in goat's milk. Results of calibration for somatic cells are not accurate (correlation coefficients of calibration 0,885 and correlation coefficients o

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    103-109

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus