Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087703" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087703 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce byla možnost stanovení základních složek ovčího mléka využitím NIR metody. Zaměřili jsme se hlavně na stanovení sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu, močovinového dusíku a laktózy. Pro vytvoření kalibračního modelu bylo použito 60 vzorků. Kalibrační model byl vytvořen pomocí PLS algoritmu (metoda částečných nejmenších čtverců). Pro vytvoření validačního modelu metodou křížové validace byla použita stejná sada vzorků jako pro kalibraci. Korelační koeficienty kalibrace (r): pro sušinu 0.983, pro tuk 0.989, pro bílkoviny 0.997, pro kasein 0.977, pro močovinový dusík 0.973, pro laktózu 0.980.
Název v anglickém jazyce
Use to NIR spectroscopy to analysis of ewe's milk.
Popis výsledku anglicky
Our work deals with a possibility of determination of basic composition (dry matter, fat, protein, casein, lactose, urea nitrogen and pH) of ewe's milk. Sixty calibration samples of milk were analysed by reference methods and by FT NIR Antaris in reflectance mode in the wavelength range from 4 000 to 10 000 cm-1 with 100 scan. Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, and transferred to Petri dishes. The measured area was spaced by a metallic mirror. Each of samples were analysedthree times and for calibration were used average spectrum. The whole spectrum area has been tested. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for examined milk components. Construct calibration models were validatingby full cross validation. All results were evaluated using the variation statistic analysis (ANOVA). Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p=0.05). Results of s
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů.
ISBN
80-86238-42-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
137-142
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—