Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00087703" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00087703 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití NIR spektroskopie v analýze ovčího mléka.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem naší práce byla možnost stanovení základních složek ovčího mléka využitím NIR metody. Zaměřili jsme se hlavně na stanovení sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu, močovinového dusíku a laktózy. Pro vytvoření kalibračního modelu bylo použito 60 vzorků. Kalibrační model byl vytvořen pomocí PLS algoritmu (metoda částečných nejmenších čtverců). Pro vytvoření validačního modelu metodou křížové validace byla použita stejná sada vzorků jako pro kalibraci. Korelační koeficienty kalibrace (r): pro sušinu 0.983, pro tuk 0.989, pro bílkoviny 0.997, pro kasein 0.977, pro močovinový dusík 0.973, pro laktózu 0.980.

  • Název v anglickém jazyce

    Use to NIR spectroscopy to analysis of ewe's milk.

  • Popis výsledku anglicky

    Our work deals with a possibility of determination of basic composition (dry matter, fat, protein, casein, lactose, urea nitrogen and pH) of ewe's milk. Sixty calibration samples of milk were analysed by reference methods and by FT NIR Antaris in reflectance mode in the wavelength range from 4 000 to 10 000 cm-1 with 100 scan. Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, and transferred to Petri dishes. The measured area was spaced by a metallic mirror. Each of samples were analysedthree times and for calibration were used average spectrum. The whole spectrum area has been tested. Partial least squares (PLS) regression was used to develop calibration models for examined milk components. Construct calibration models were validatingby full cross validation. All results were evaluated using the variation statistic analysis (ANOVA). Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p=0.05). Results of s

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů.

  • ISBN

    80-86238-42-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    137-142

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku