Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871135" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871135 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo využití diskriminantní analýzy pomocí metody blízké infračervené spektrometrie k odlišení různých druhů rybího masa. Vzorky ryb - losos (Solmo sp.), pstruh (Salmonidae), kapr (Caprinus carpio), pangasius (Pangasius hypophthalmus), treskatmavá (Pollachius virens), treska světlá (Trisopterus luscus), tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) a makrela (Scomber scombrus) pocházely z tržní sítě České republiky. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito diagnostiky 10 Principal Component. Mezi spektry masa z různých druhů ryb byla nalezena 100% variabilita. Pouze jeden vzorek kapra byl chybnězařazen do třídy pstruh. Přesto je diskriminantní analýza metody FT-NIR spektrometrie vhodnou metodou pro odlišení různých druhů rybího masa.
Název v anglickém jazyce
Discriminant analysis of fish meat by FT-NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to use the discriminant analysis of fish meat by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Samples of different fresh fish meat - salmon (Salmo sp.), trout (Salmonidae), carp (Caprinus carpio), iridescent shark (Pangasius hypophthalmus), saithe (Pollachius virens), cod (Trisopterus luscus), yellowfin tuna (Thunnus albacares) and mackerel (Scomber scombrus) were obtained from the Czech market. The spectra of the samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of compressive cell in the spectral range of 10 000 - 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. 100% variability was described between the spectra of different fish meat. Only 1 sample of carp meat was misclassified as class trout. Thus, discriminant analysis by FT-NIRs is suitable method for the determination of different type of fish meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-632-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
164-167
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—