Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871135" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871135 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Diskriminantní analýza rybího masa metodou FT-NIR spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití diskriminantní analýzy pomocí metody blízké infračervené spektrometrie k odlišení různých druhů rybího masa. Vzorky ryb - losos (Solmo sp.), pstruh (Salmonidae), kapr (Caprinus carpio), pangasius (Pangasius hypophthalmus), treskatmavá (Pollachius virens), treska světlá (Trisopterus luscus), tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) a makrela (Scomber scombrus) pocházely z tržní sítě České republiky. Spektra vzorků byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10000 - 4000 cm-1 se 100 scany. Pro všechny kalibrační modely bylo použito diagnostiky 10 Principal Component. Mezi spektry masa z různých druhů ryb byla nalezena 100% variabilita. Pouze jeden vzorek kapra byl chybnězařazen do třídy pstruh. Přesto je diskriminantní analýza metody FT-NIR spektrometrie vhodnou metodou pro odlišení různých druhů rybího masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Discriminant analysis of fish meat by FT-NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to use the discriminant analysis of fish meat by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Samples of different fresh fish meat - salmon (Salmo sp.), trout (Salmonidae), carp (Caprinus carpio), iridescent shark (Pangasius hypophthalmus), saithe (Pollachius virens), cod (Trisopterus luscus), yellowfin tuna (Thunnus albacares) and mackerel (Scomber scombrus) were obtained from the Czech market. The spectra of the samples were measured on the integration sphere in reflectance mode with the use of compressive cell in the spectral range of 10 000 - 4000 cm-1 with 100 scans. Ten principal components were used for all the calibration models. 100% variability was described between the spectra of different fish meat. Only 1 sample of carp meat was misclassified as class trout. Thus, discriminant analysis by FT-NIRs is suitable method for the determination of different type of fish meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-632-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    164-167

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku