Multidimenzionální metody stanovení kyseliny citrónové v rybím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870650" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870650 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Multidimenzionální metody stanovení kyseliny citrónové v rybím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je představit dvě vhodné metody (HPLC, enzymatická metoda) pro stanovení kyseliny citronové ve svalovině sladkovodních ryb (makrela, treska, tuňák, losos, kapr, pstruh). Na základě výsledků této studie je možné doporučit 200 mg.kg-1 jako limit pro přidávání kyseliny citronové k rybímu masu. Tato hodnota má dostatečnou toleranci k přirozené variabilitě kyseliny citronové vyskytující se v rybím mase.
Název v anglickém jazyce
Multidimensional method of citric acid determination in fish meat
Popis výsledku anglicky
In realized study, conceived as a pilot study, two suitable methods for determination of citric acid were introduced (HPLC, enzymatic and FT-NIR methods). By the means of these two methods the concentration of citric acid in sea fish and fresh water fishmeat was determined (mackerel, codfish, tuna, salmon, carp, and trout). On the basis, of this study results it is possible to recommend 200 mg.kg -1 as a decision limit for the addition of citric acid in the fish meat. This value has sufficient tolerance for natural variability of citric acid occurrence in fish meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
237-241
Název nakladatele
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
11. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—