Jak rozlišit zmrazené/rozmražené maso od čerstvého.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024170" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024170 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jak rozlišit zmrazené/rozmražené maso od čerstvého.
Popis výsledku v původním jazyce
Zmrazování masa může mít dvojí důvod: prodloužení jeho údržnosti, nebo usmrcení případných parazitů v něm přítomných, a to zejména pokud má být maso konzumováno v syrovém stavu. Oba tyto případy vedou k otázce, jak zjistit, že se tak stalo či nestalo, azda tedy je maso čerstvé nebo rozmrazené. První testování metodiky detekce zmrazení masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy je pro spolehlivé odlišení čerstvého od zmrazeného/rozmrazeného vepřového masa prakticky použitelná. Při dlouhodobém chladírenském skladování by mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu citrátsyntázy díky přítomnosti citrátsyntázy bakteriální nebo produktů rozkladu masa, stejně jako porušení buněčných organel rozkladem tkáně namísto mrazem, arušit tak detekci. V případě zkaženého masa však již není třeba dokazovat, zda bylo zmrazeno či nikoliv.
Název v anglickém jazyce
Detection of freezing and de-freezing of meat by the help of citratsynthase
Popis výsledku anglicky
Frozen meat, especially fish meat, can be after thawing sometimes sold as fresh meat, because the price of fresh meat is usually much higher than price of frozen meat and customers can be swindled. On the other side, sometimes it is necessary to proof that meat was frozen, especially in situations when it will be consumed in raw state (fermented sausages, steak tatare etc.). The detection of frozen meat, especially fish meat, is based on the activity of citric acid cycle enzymes, which are released to the exsudate, due to the mechanical disintegration of mitochondria by ice crystals. The principles of this method were applied to pork and beef meat using commercial enzymatic sets. Changes of citratsynthase activity were observed in a sample of lean porkmuscle, which was either frozen or stored in a refrigerator. The changes in the activity of citratsynthase are imperceptible during cold storage. However, significant changes were observed when meat samples were stored at low temperature
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2010
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—