Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872026" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity

  • Popis výsledku anglicky

    Differentiation of frozen/thawed fish from fresh fish is important because selling thawed fish as fresh can be nowadays a common practise in retailing. The aim of this study was to use a method using the determination of mitochondrial enzyme citratsynthase to distinguish between fresh and frozen/thawed fillets of common carp (Cyprinus carpio, L.) as a model fish. The citratsynthase activity (in micromol/ml/min) was tested with use of commercial kit. Samples of common carp fillets were stored under two different storage conditions. The activity of citratsynthase was increased, when the fillets were stored at freezing temperature (-20 oC), from value: 0,270 +/- 0,17 for fresh flesh to value: 1,912 +/- 1,25 for fillets stored 24 months in refrigerator. Acertain small increase of the enzyme activity was observed at the fresh vacuum packaged fillets of common carp, which were stored for 11 days at +2 +/- 2 oC. The freezing/thawing of the carp fillets caused a considerable increase of the a

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    696-700

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus