Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872026" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení filetů kapra obecného (Cyprinus Carpio L.) za různých podmínek skladování - změny v aktivitě citrátsyntázy
Popis výsledku v původním jazyce
Rozlišovat rozmrazené ryby od čerstvých je důležité, protože prodej rozmrazených ryb společně s čerstvými může být v dnešní době při maloobchodním prodeji běžná praxe. Cílem této studie bylo použití metody stanovení mitochondriálního enzymu citrátsyntházy k rozlišení čerstvých a rozmrazených filetů kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) jako modelové ryby. Aktivita citrátsyntházy (v mikromol/ ml/min) byla testována s využitím komerční soupravy. Vzorky masa kapra byly uloženy v různých skladovacích podmínkách. Aktivita citrátsyntházy se zvyšovala v případě mrazírenského skladování filetů při teplotě -20 °C z hodnoty: 0,270 +/- 0,17 pro čerstvé maso na hodnotu: 1,912 +/- 1,25 u filetů po 24 měsících skladování v mrazírenské komoře. U čerstvých filetů vakuově baleného kapra obecného, které byly uloženy po dobu 11 dnů při chladírenské teplotě +2 +/- 2 °C bylo zjištěno malé zvýšení aktivity enzymu. Značný nárůst aktivity citrátsyntházy způsobilo jejich ošetření zmrazením/rozmrazením, kdy na k
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the common carp (Cyprinus Carpio L.) fillets under different storage conditions - changes in the citratsynthase activity
Popis výsledku anglicky
Differentiation of frozen/thawed fish from fresh fish is important because selling thawed fish as fresh can be nowadays a common practise in retailing. The aim of this study was to use a method using the determination of mitochondrial enzyme citratsynthase to distinguish between fresh and frozen/thawed fillets of common carp (Cyprinus carpio, L.) as a model fish. The citratsynthase activity (in micromol/ml/min) was tested with use of commercial kit. Samples of common carp fillets were stored under two different storage conditions. The activity of citratsynthase was increased, when the fillets were stored at freezing temperature (-20 oC), from value: 0,270 +/- 0,17 for fresh flesh to value: 1,912 +/- 1,25 for fillets stored 24 months in refrigerator. Acertain small increase of the enzyme activity was observed at the fresh vacuum packaged fillets of common carp, which were stored for 11 days at +2 +/- 2 oC. The freezing/thawing of the carp fillets caused a considerable increase of the a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
696-700
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—