Využití blízké infračervené spektrometrie pro studium průběhu zrání salámů Poličan
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880925" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880925 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití blízké infračervené spektrometrie pro studium průběhu zrání salámů Poličan
Popis výsledku v původním jazyce
Při skladování salámů Poličan byla použita diskriminační analýza metodou blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs). Vzorky byly skladovány po dobu sedmi týdnů. Spektra Poličanu byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 – 4 000 cm-1. Mezi spektry vzorků (dílo až 1. – 7. týden zrání) získaných z jedné šarže byla za použití 5 hlavních komponent popsána 100% variabilita, všechny vzorky byly zařazeny do správné třídy. Po rozšíření kalibrační sady o vzorky z dalších šarží byl vytvořen kalibrační model s 10 hlavními komponentami, kdy byla zjištěna 99,9% variabilita. Šest vzorků nebylo přiřazeno do správné třídy, ale do třídy vedlejší. Z výsledků vyplývá, že Mahalanobisova vzdálenost roste s dobou skladování. Blízká infračervená spektrometrie (NIR) patří k rychlé technice schopné posoudit kvalitu masných výrobků.
Název v anglickém jazyce
The use of near-infrared spectrometry for the study of the ripening process of Poličan sausages
Popis výsledku anglicky
Discriminant analysis was used during ripening of Poličan sausages by Fourier transform near infrared spectroscopy method (FT-NIRs). Samples were stored during seven weeks. The spectra of Poličan were measured at the integration sphere in reflectance mode with the use of a compressive cell in the spectral range of 10 000 – 4 000 cm-1. Five principal components and 100% variability was described between the spectra scanned in different weeks of sample from one batch, all samples were classified into the correct class. After expanding the calibration set with samples from other batches, a calibration model was created with 10 principal components, when 99.9% variability was found. Six samples were not assigned to the correct class, but to the next. The results show that the Mahalanobis distance increases with ripening time. Near-infrared spectroscopy (NIRs) belongs to a rapid technique able to assess meat products quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
11-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—