Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza salámů Paprikáš pomocí FT-NIR spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880927" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880927 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza salámů Paprikáš pomocí FT-NIR spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo využití blízké infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FT-NIRs) pro analýzu salámů Paprikáš po dobu pěti týdnů skladování. Spektra byla měřena na integrační sféře v režimu reflektance s použitím kompresní kyvety ve spektrálním rozsahu 10 000 – 4 000 cm-1. Metodou diskriminační analýzy byla mezi spektry vzorků (dílo až 1. – 5. týden zrání) za použití 10 hlavních komponent popsána 100% variabilita, všechny vzorky byly zařazeny do správné třídy. Pomocí metody PLS byl vytvořen velmi spolehlivý kalibrační model pro stanovení čistých svalových bílkovin. Mezi referenčními a predikovanými hodnotami nebyl pomocí párového t-testu, zjištěn statisticky významný rozdíl (p ˃ 0,05). Blízká infračervená spektrometrie (NIR) patří k rychlé technice schopné posoudit kvalitu masných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of salami Paprikáš by FT-NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was the use of near-infrared spectrometry with Fourier transform (FT-NIRs) for the analysis of Paprikáš salami during five weeks of storage. Spectra were measured at the integrating sphere in reflectance mode using a compressive cell in the spectral range of 10,000 – 4,000 cm-1. Ten principal components and 100% variability was described by discriminant analysis between the spectra scanned in different weeks of ripening, all samples were classified into the correct class. Using the PLS method, a very reliable calibration model was created for the determination of non collagen muscle protein. Using a paired t-test, no statistically significant difference (p ˃ 0.05) was found between the reference and predicted values. Near-infrared spectroscopy (NIRs) belongs to a rapid technique able to assess meat products quality.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    177-180

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku