Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000901" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000901 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změna obsahu hydroxymethylfurfuralu v medu vlivem různých způsobů manipulace s medem (Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k tomu, že med je se svými protektivními účinky velmi cennou potravinou živočišného původu, která se ke spotřebiteli dostává v přirozené podobě bez přísad a zásadních technologických úprav, je otázka jakosti a zdravotní nezávadnosti medu velmi důležitá. Obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF) je jedním z nejvýznamnějších parametrů jakosti medu. Proto tato studie sleduje změnu obsahu HMF vlivem různých způsobů skladování a mikrovlnného ohřevu medu za účelem rozšíření znalostí týkajících se ovlivněníparametrů jakosti a zdravotní nezávadnosti vlivem různých způsobů manipulace s medem. Obsah HMF byl stanoven v čerstvých medech a pak znovu po 8 a 21 měsících skladování, které probíhalo při třech různých podmínkách, a to při laboratorní teplotě na světle, při laboratorní teplotě ve tmě a v chladničce. Obsah HMF vzrůstal statisticky vysoce významně (p < 0,01) při skladování medu při laboratorní teplotě na světle a ve tmě, ale v chladničce ne. Jako nejlepší způsob skladování medu bylo ted

  • Název v anglickém jazyce

    Change of hydroxymethylfurfural content in honey owing to different ways of manipulation with honey

  • Popis výsledku anglicky

    Honey is a very valuable food of animal origin for its protective effects. And because honey is consumed in its natural form without additives or without being fundamentally modified by processing technologies, the issue of honey quality and safety is ofsuch a great importance. Hydroxymethylfurfural (HMF) content is one of the most important parameter of honey quality. For that reason, this study investigates HMF content changes caused by different ways of honey storage and microwave heating in order to extend our knowledge of how different honey processing and handling techniques may influence honey quality and safety parameters. The HMF content was determined in fresh honeys and than once more after 8 and 21 months. The honeys were stored during these 21 months by three methods: at laboratory temperature on the light, at laboratory temperature in the dark and in the refrigerator. HMF content increased (p < 0.01) in honeys stored at laboratory temperature on the light and in the dark

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník Bezpečnosť a kvalita surovín a potravín

  • ISBN

    80-8069-767-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    28-32

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku