Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení jakosti medů od českých včelařů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874507" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874507 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení jakosti medů od českých včelařů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byla hodnocena jakost medů od českých včelařů vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti. U čtyřiceti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. k porušení legislativních limitů u hodnot elektrické vodivosti, titrační kyselosti a HMF. U pěti vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro obsah vody (< 20 %) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (> 8o dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah HMF < 20 mg/kg oproti < 40 mg/kg daným legislativou a obsah vody < 18 %) nesplňuje limit již dvanáct vzorků medu svým obsahem vody a čtyři obsahem HMF. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu a jeho záhřevem nad 40 oC. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným povinně při registraci každého nového včelaře.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation the quality of honey by Czech beekeepers

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was evaluated the quality of honey from Czech beekeepers due to high consumer demand and the situation in the market network. Forty honeydew and floral honeys were determined basic legislative physico-chemical parameters, ie. water content, electrical conductivity, titratable acidity, the content of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), diastase activity and pH. The monitored honey samples were accordance with Decree no. 76/2003 Coll.. The samples coresponded to legal limits for electrical conductivity values, titratable acidity and HMF. Five samples of honey were exceeded legislative limit for water content (<20%) and one sample was not met legal limit for diastase activity (> 8 o according Schadeho). However, when assessing the quality of the samples according to standard ČSV 1/1999 Czech honey (HMF content of <20 mg / kg compared to <40 mg / kg given by legislation and a water content of <18%) were not met the threshold for twelve honey samples its water content and four HMF. These deficiencies may be caused by premature dialing honey and by heating above 40 o C. This can be explained by lack of knowledge of the problems of beekeeping novice beekeepers, which could be solved by training absolved mandatory upon registration of each new beekeepers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XLVI. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-12-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    104-107

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku