Zhodnocení jakosti medů od českých včelařů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874507" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874507 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení jakosti medů od českých včelařů
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byla hodnocena jakost medů od českých včelařů vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti. U čtyřiceti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. k porušení legislativních limitů u hodnot elektrické vodivosti, titrační kyselosti a HMF. U pěti vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro obsah vody (< 20 %) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (> 8o dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah HMF < 20 mg/kg oproti < 40 mg/kg daným legislativou a obsah vody < 18 %) nesplňuje limit již dvanáct vzorků medu svým obsahem vody a čtyři obsahem HMF. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu a jeho záhřevem nad 40 oC. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným povinně při registraci každého nového včelaře.
Název v anglickém jazyce
Evaluation the quality of honey by Czech beekeepers
Popis výsledku anglicky
In this study was evaluated the quality of honey from Czech beekeepers due to high consumer demand and the situation in the market network. Forty honeydew and floral honeys were determined basic legislative physico-chemical parameters, ie. water content, electrical conductivity, titratable acidity, the content of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), diastase activity and pH. The monitored honey samples were accordance with Decree no. 76/2003 Coll.. The samples coresponded to legal limits for electrical conductivity values, titratable acidity and HMF. Five samples of honey were exceeded legislative limit for water content (<20%) and one sample was not met legal limit for diastase activity (> 8 o according Schadeho). However, when assessing the quality of the samples according to standard ČSV 1/1999 Czech honey (HMF content of <20 mg / kg compared to <40 mg / kg given by legislation and a water content of <18%) were not met the threshold for twelve honey samples its water content and four HMF. These deficiencies may be caused by premature dialing honey and by heating above 40 o C. This can be explained by lack of knowledge of the problems of beekeeping novice beekeepers, which could be solved by training absolved mandatory upon registration of each new beekeepers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLVI. Sympozium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-12-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
104-107
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—