Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876182" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876182 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti byla tato studie zaměřena na hodnocení jakosti medů od českých včelařů. U devadesáti šesti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. (resp. Směrnice Rady 110/2001/EC) k porušení legislativních limitů pro obsah vody, elektrickou vodivost a HMF. U dvou vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro titrační kyselost (? 50 mekv/kg) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (? 8 stupňů dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah vody ? 18 % oproti ? 20 % daným legislativou) nesplňuje limit již dvacet tři vzorků medu (24 %) svým obsahem vody. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu, jeho záhřevem nad 40 °C či nesprávnou hygienickou praxí. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným při registraci každého nového včelaře.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality evaluation of honey from Czech beekeepers of 2016

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is to evaluate the quality of honey obtain from Czech beekeepers. The basic legislative physicochemical parameters (water content, electrical conductivity, titratable acidity, 5-hydroxymethylfurfural (HMF), diastase activity) and pH were determined in 96 honeydew and floral honeys. The water content, electrical conductivity values and HMF were in accordance with Decree no. 76/2003 Coll. (Council Directive 2001/110/EC). Two samples of honey exceeded legislative limit for titrable acidity and one sample for diastase activity, respectively. However, when assessing the quality of the samples according to Standard ČSV 1/1999 (water content of ? 18% compared to ? 20% given by legislation) did not comply with the threshold for 23 honey samples (24%) its water content. These deficiencies may be caused by premature extraction of honey, by heating over 40 °C or by bad hygiene practice. This can be explained by lack of experience novice beekeepers. Implementation of further training before registration could be recommended.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    260-265

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku