Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876182" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876182 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jakosti medů od českých včelařů z roku 2016
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k vysoké poptávce spotřebitelů a situaci v tržní síti byla tato studie zaměřena na hodnocení jakosti medů od českých včelařů. U devadesáti šesti květových i medovicových medů byly stanoveny základní legislativní fyzikálně-chemické parametry, tj. obsah vody, elektrická vodivost, titrační kyselost, obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), aktivita diastázy a pH. U sledovaných vzorků medu nedošlo dle Vyhlášky č. 76/2003 Sb. (resp. Směrnice Rady 110/2001/EC) k porušení legislativních limitů pro obsah vody, elektrickou vodivost a HMF. U dvou vzorků medu došlo k překročení legislativního limitu pro titrační kyselost (? 50 mekv/kg) a u jednoho vzorku nebyl splněn legislativní limit pro aktivitu diastázy (? 8 stupňů dle Schadeho). Avšak při posouzení vzorků dle Normy jakosti ČSV 1/1999 Český med (obsah vody ? 18 % oproti ? 20 % daným legislativou) nesplňuje limit již dvacet tři vzorků medu (24 %) svým obsahem vody. Tyto nedostatky mohly být způsobeny předčasným vytočením medu, jeho záhřevem nad 40 °C či nesprávnou hygienickou praxí. Toto lze vysvětlit nedostatečnou znalostí problematiky včelaření začínajících včelařů, což by bylo možné vyřešit školením absolvovaným při registraci každého nového včelaře.
Název v anglickém jazyce
Quality evaluation of honey from Czech beekeepers of 2016
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is to evaluate the quality of honey obtain from Czech beekeepers. The basic legislative physicochemical parameters (water content, electrical conductivity, titratable acidity, 5-hydroxymethylfurfural (HMF), diastase activity) and pH were determined in 96 honeydew and floral honeys. The water content, electrical conductivity values and HMF were in accordance with Decree no. 76/2003 Coll. (Council Directive 2001/110/EC). Two samples of honey exceeded legislative limit for titrable acidity and one sample for diastase activity, respectively. However, when assessing the quality of the samples according to Standard ČSV 1/1999 (water content of ? 18% compared to ? 20% given by legislation) did not comply with the threshold for 23 honey samples (24%) its water content. These deficiencies may be caused by premature extraction of honey, by heating over 40 °C or by bad hygiene practice. This can be explained by lack of experience novice beekeepers. Implementation of further training before registration could be recommended.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
260-265
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—