Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62701" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62701 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/13:43896439 RIV/26722861:_____/13:LI39
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo testování mikrobiologických a chemických ukazatelů kvality kravského kolostra od prvotelek i dojnic českého červenostrakatého skotu. Z mikrobiologických parametrů byly sledovány počty kvasinek, plísní, koliformních bakterií, E.coli, koaguláza pozitivních stafylokoků a celkový počet mikroorganismů. Přibližně u poloviny testovaných vzorků mleziva byla detekována přítomnost koliformních bakterií a E.coli. Přítomnost koaguláza pozitivních stafylokoků byla zachycena především v letníchměsících. Vyšší počty kvasinek a plísní (do 1000 KTJ/ml) byly detekovány v zimním období. Celkové počty mikroorganismů odpovídaly počtům u tepelně neošetřeného mléka. U většiny vzorků byly dosaženy zvláště nízké celkové počty (pod 1000 KTJ/ml). Z chemických parametrů byl sledován obsah tuku, bílkovin, sušina, pH, vodivost a obsah vitamínů A a E. Z 36 vzorků testovaných na přítomnost reziduí inhibičních látek u tří vzorků byla prokázána rezidua ampicilinu a cloxacilinu.
Název v anglickém jazyce
Study of selected microbial and chemical parameters in colostrum from the Czech red cattle
Popis výsledku anglicky
Theaim of this study was to test some of the qualitative indicators of cow's kolostrum originating from the breed Czech red cattle. From microbiological parameters, yeasts, molds, coliforms, E. coli, coagulase positive staphylococci, as well as total bacterial counts were monitored. Approximately in the half of samples assayed, the presence of coliform bacteria and E. coli as well as the presence of yeasts and molds (to 1000 cfu / ml)was detected. The presence of coagulase-positive staphylococci mainlyduring the summer months was noted. Total bacterial counts correspond to the bacterial counts in thermally untreated milk. In most samples low total numbers (less than 1000 cfu / ml) were noted. From the chemical parameters, fat, proteins, solids, pH, conductivity, and vitamins A and E were monitored. In 3 out of 36 samples tested for the presence of residues of inhibitory substances ampicilin and cloxacillin residues were detected.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
45-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—