Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62701" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62701 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/13:43896439 RIV/26722861:_____/13:LI39

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování vybraných mikrobiálních a chemických parametrů v kolostru českého červenostrakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo testování mikrobiologických a chemických ukazatelů kvality kravského kolostra od prvotelek i dojnic českého červenostrakatého skotu. Z mikrobiologických parametrů byly sledovány počty kvasinek, plísní, koliformních bakterií, E.coli, koaguláza pozitivních stafylokoků a celkový počet mikroorganismů. Přibližně u poloviny testovaných vzorků mleziva byla detekována přítomnost koliformních bakterií a E.coli. Přítomnost koaguláza pozitivních stafylokoků byla zachycena především v letníchměsících. Vyšší počty kvasinek a plísní (do 1000 KTJ/ml) byly detekovány v zimním období. Celkové počty mikroorganismů odpovídaly počtům u tepelně neošetřeného mléka. U většiny vzorků byly dosaženy zvláště nízké celkové počty (pod 1000 KTJ/ml). Z chemických parametrů byl sledován obsah tuku, bílkovin, sušina, pH, vodivost a obsah vitamínů A a E. Z 36 vzorků testovaných na přítomnost reziduí inhibičních látek u tří vzorků byla prokázána rezidua ampicilinu a cloxacilinu.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of selected microbial and chemical parameters in colostrum from the Czech red cattle

  • Popis výsledku anglicky

    Theaim of this study was to test some of the qualitative indicators of cow's kolostrum originating from the breed Czech red cattle. From microbiological parameters, yeasts, molds, coliforms, E. coli, coagulase positive staphylococci, as well as total bacterial counts were monitored. Approximately in the half of samples assayed, the presence of coliform bacteria and E. coli as well as the presence of yeasts and molds (to 1000 cfu / ml)was detected. The presence of coagulase-positive staphylococci mainlyduring the summer months was noted. Total bacterial counts correspond to the bacterial counts in thermally untreated milk. In most samples low total numbers (less than 1000 cfu / ml) were noted. From the chemical parameters, fat, proteins, solids, pH, conductivity, and vitamins A and E were monitored. In 3 out of 36 samples tested for the presence of residues of inhibitory substances ampicilin and cloxacillin residues were detected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    141

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    45-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus