Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL47" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL47 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/15:43873618 RIV/00027162:_____/15:N0000003
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151_i-iii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151_i-iii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývala mikrobiologickou kvalitou syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů v letech 2013-2014 na území Jihomoravského kraje. Celkem bylo odebráno 45 vzorků mléka z 9 mléčných automatů pocházejících z 6 farem. Mléko bylo odebíráno do sterilních vzorkovnic a následně analyzováno na přítomnost vybraných skupin a druhů baktérií: celkový počet mezofilních mikroorganismů (CPM), počty baktérií čeledi Enterobacteriaceae, enterokoků, koagulázopozitivních stafylokoků a Escherichia coli. Na základě prováděné studie jsme zaznamenali následující výsledky: CPM bylo zjištěno v rozmezí hodnot 8,1.103 až 2,4.105 KTJ/ml, baktérie čeledi Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 KTJ/ml, enterokoky 1,3.101-3,6.102 KTJ/ml, E. coli 1,0.100-5,6.103 KTJ/ml koagulázopozitivní stafylokoky 1,0.101-4,5.102 KTJ/ml. Přítomnost Escherichia coli byla zaznamenána u 42 (93,3 %) vzorků a detekovali jsme celkem 47 izolátu E. coli. Patogenní baktérie S. aureus byla zaznamenána v 30 (66,7 %) případech a bylo izolováno 44 kmenů.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of enterotoxin-producing strains Staphylococcus aureus in raw milk in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The study focused on the microbiological quality of raw milk sold through milk vending machines in the period of 2013-2014, in the South Moravian region. A total of 45 milk samples collected from 9 milk vending machines comming from 6 farms in South Moravian region were examined. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of the following microbial groups: the total number of microorganisms (TNM), Enterobacteriaceae, Enterococci, Escherichia coli and Staphylococcus aureus. We have found that the counts of TNM varried from 8.1.103 to 2.4.105 CFU/ml, Enterobacteriaceae 1.0.101-9.0.103 CFU/ml, Enterococci 1.3.101-3.6.102 CFU/ml E. coli 1,0.100-5,6.103 KTJ/ml coagulase positive staphylococci 1,0.101-4,5.102 KTJ/ml. The presence of Escherichia coli was observed in 42 (93,3%) samples and also 47 isolates were obtained. The pathogenic bacteria S. aureus was observed in 30 (66.7%) samples and also 44 isolates were obtained.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
151
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
"i"-"iii"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—