Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita syrového mléka z mléčných automatů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000573" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000573 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/11:#0000523 RIV/62157124:16270/11:43870718

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita syrového mléka z mléčných automatů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla sledována mikrobiologická a hygienická kvalita mléka a ostatní složkové ukazatele mléka u pěti vybraných mléčných automatů z Olomouckého kraje. U mléka, které bylo odebíráno do sterilních vzorkovnic, byl stanoven: celkový počet mezofilních mikroorganismů (CPM), koliformních mikroorganismů, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Listeria monocytogenes, celkový počet somatických buněk (PSB), tuk, bílkovina, laktóza, tukuprostá sušina a inhibiční látky. Z našich výsledků jsme zjistili, že geometrické průměry CPM a PSB nepřekročily limitní hodnoty těchto ukazatelů platných pro syrové mléko. Druhové zastoupení sledovaných mikroorganismů bylo vyhovující u všech automatů. Nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes ani Campylobacte spp., výskyt S. aureus byl negativní nebo jeho počet nepřekročil hodnotu 200 KTJ/ml. Pozitivní výskyt salmonel - S. Typhimurium (STM) byl zjištěn pouze v jednom vzorku u automatu

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of raw milk from vending machines

  • Popis výsledku anglicky

    There were observed microbiological and hygienic quality of raw cow´s milk and other milk parameters in five vending machines from Olomouc region. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of following parameters: total count of mesophilic microorganisms (CPM), coliforming bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis and Listeria monocytogenes, total count of somatic cells (PSB), fat, protein, lactose, solids not fat (TPS) and inhibitory substances (IL). From our results is evident that geometric means of CPM and PSB were less then norm limit for these parameters in force for raw cow´s milk. The microbial species presence was satisfied inall of vending machines. The occurrence L. monocytogenes and Campylobacter spp. were negative in all observed milk samples, and the occurrence of S. aureus was negative or the count was less then 200 KTJ/ml. We have confirmed positive fi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIII

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    69-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus