Kvalita syrového mléka z mléčných automatů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000573" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000573 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/11:#0000523 RIV/62157124:16270/11:43870718
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita syrového mléka z mléčných automatů
Popis výsledku v původním jazyce
Byla sledována mikrobiologická a hygienická kvalita mléka a ostatní složkové ukazatele mléka u pěti vybraných mléčných automatů z Olomouckého kraje. U mléka, které bylo odebíráno do sterilních vzorkovnic, byl stanoven: celkový počet mezofilních mikroorganismů (CPM), koliformních mikroorganismů, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis a Listeria monocytogenes, celkový počet somatických buněk (PSB), tuk, bílkovina, laktóza, tukuprostá sušina a inhibiční látky. Z našich výsledků jsme zjistili, že geometrické průměry CPM a PSB nepřekročily limitní hodnoty těchto ukazatelů platných pro syrové mléko. Druhové zastoupení sledovaných mikroorganismů bylo vyhovující u všech automatů. Nebyla potvrzena přítomnost L. monocytogenes ani Campylobacte spp., výskyt S. aureus byl negativní nebo jeho počet nepřekročil hodnotu 200 KTJ/ml. Pozitivní výskyt salmonel - S. Typhimurium (STM) byl zjištěn pouze v jednom vzorku u automatu
Název v anglickém jazyce
Quality of raw milk from vending machines
Popis výsledku anglicky
There were observed microbiological and hygienic quality of raw cow´s milk and other milk parameters in five vending machines from Olomouc region. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of following parameters: total count of mesophilic microorganisms (CPM), coliforming bacteria, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., Bacillus cereus, Bacillus licheniformis and Listeria monocytogenes, total count of somatic cells (PSB), fat, protein, lactose, solids not fat (TPS) and inhibitory substances (IL). From our results is evident that geometric means of CPM and PSB were less then norm limit for these parameters in force for raw cow´s milk. The microbial species presence was satisfied inall of vending machines. The occurrence L. monocytogenes and Campylobacter spp. were negative in all observed milk samples, and the occurrence of S. aureus was negative or the count was less then 200 KTJ/ml. We have confirmed positive fi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIII
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
69-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—