Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872979" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872979 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývala mikrobiologickou kvalitou syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů na území Jihomoravského kraje. Celkem bylo odebráno 29 vzorků mléka z 9 mléčných automatů pocházejících z 6 farem v Jihomoravském kraji. Mléko byloodebráno do sterilních vzorkovnic a následně analyzováno na přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), baktérie čeledi Enterobacteriaceae, enterokoky, Escherichia coli a na baktérie patogenní: Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány značné rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka. Především detekce patogenních mikroorganismů byla na některých farmách zaznamenána opakovaně. Na základě našich výsledků jsme zjistili, že počty CPM byly zjištěny v rozmezí 8,1.103 až 2,4.105 CFU/ml, baktérie čeledi Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 CFU/ml, enterokoky 1,3.101-3,6.102 CFU/ml. Přítomnost Escherichia
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of milk from milk vending machines of South Moravian
Popis výsledku anglicky
The study focused on the microbiological quality of raw milk sold through milk vending machines in the South Moravian Region. A total of 29 milk samples collected from 9 milk vending machines coming from 6 farms in South Moravian Region were examined. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of following microbial groups: the total number of microorganisms (CPM), Enterobacteriaceae, Enterococci, Escherichia coli and pathogenic bacteria Staphylococcus aureus, Salmonellaspp., Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes. Between the farms were recorded significant differences in the microbiological quality of raw milk. Especialy, detection of pathogenic microorganisms on some farms was recorded repeatedly. We have found that the counts of CPM varried from 8,1.103 to 2,4.105 CFU/ml, Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 CFU/ml, Enterococci 1,3.101-3,6.102 CFU/ml. The presence of Escherichia coli was observed in 27 (93.1%) samples and also 32 isolates were
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
ISBN
978-80-7305-729-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
69-72
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—