Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of polyphenols in coloured and yellow fleshed potatoes during dices processing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A63824" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:63824 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of polyphenols in coloured and yellow fleshed potatoes during dices processing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the research was to examine the effect of the laboratory production of dried potato dice on the content of phenolic compounds in one yellow-fleshed potato variety and four blue-fleshed potatoes varieties. Coloured-flesh potato varieties were characterised by about three times higher amound of total phenolic content than traditional yellow-fleshed ones. The predominating phenolic acids in potato weere chlorogenic acid and its isomers, wich account about 90% of total phenolic content in tubers. The phenolic acid content decreased by 80% after peeling the blue-fleshed potatoes and by 60% after peeling the yellow variety. The dried potato dice obtained from yellow-fleshed potatoes had no content of phenolic acids but produced from colour-fleshed potatoes contained about 4% of the original phenolic content of the raw material. Chlorogenic acid amounted about 97% of total phenolic acids content, and the rest was neochlorogenic acid.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenols in coloured and yellow fleshed potatoes during dices processing

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the research was to examine the effect of the laboratory production of dried potato dice on the content of phenolic compounds in one yellow-fleshed potato variety and four blue-fleshed potatoes varieties. Coloured-flesh potato varieties were characterised by about three times higher amound of total phenolic content than traditional yellow-fleshed ones. The predominating phenolic acids in potato weere chlorogenic acid and its isomers, wich account about 90% of total phenolic content in tubers. The phenolic acid content decreased by 80% after peeling the blue-fleshed potatoes and by 60% after peeling the yellow variety. The dried potato dice obtained from yellow-fleshed potatoes had no content of phenolic acids but produced from colour-fleshed potatoes contained about 4% of the original phenolic content of the raw material. Chlorogenic acid amounted about 97% of total phenolic acids content, and the rest was neochlorogenic acid.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    161

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    224-229

  • Kód UT WoS článku

    000336872400031

  • EID výsledku v databázi Scopus