Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of flesh colour on the content of major antioxidants in potato tubers from organic cultivation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A54651" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:54651 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of flesh colour on the content of major antioxidants in potato tubers from organic cultivation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In 2010 a field trial at the Experimental station of the Czech University of Life Sciences in Prague Uhříněves in terms of organic conditions with 6 blue- or red-fleshed potato varieties and with the yellow-fleshed control Agria variety was performed. After harvest, tubers were analyzed for the content of chlorogenic acid (ChA), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Flesh colour significantly influenced the ChA content, which was in the varieties with coloured flesh from 1.29 to 1.88 times higher in comparison with the yellow-fleshed Agria variety. Significant differences in the content of ChA were found among the different varieties with coloured flesh, a decrease of the variety with the lowest content to the highest content was 31.6 %. In contrary, AA content did not depend on the colour of the flesh, but the genotype of each variety, as the difference of AA contents between the Blaue Elise (176.7 mg/kg FM ? blue-fleshed), Agria (170.6 mg/kg FM - yellow-fleshed) and Highlan

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of flesh colour on the content of major antioxidants in potato tubers from organic cultivation

  • Popis výsledku anglicky

    In 2010 a field trial at the Experimental station of the Czech University of Life Sciences in Prague Uhříněves in terms of organic conditions with 6 blue- or red-fleshed potato varieties and with the yellow-fleshed control Agria variety was performed. After harvest, tubers were analyzed for the content of chlorogenic acid (ChA), ascorbic acid (AA) and total anthocyanins (TA). Flesh colour significantly influenced the ChA content, which was in the varieties with coloured flesh from 1.29 to 1.88 times higher in comparison with the yellow-fleshed Agria variety. Significant differences in the content of ChA were found among the different varieties with coloured flesh, a decrease of the variety with the lowest content to the highest content was 31.6 %. In contrary, AA content did not depend on the colour of the flesh, but the genotype of each variety, as the difference of AA contents between the Blaue Elise (176.7 mg/kg FM ? blue-fleshed), Agria (170.6 mg/kg FM - yellow-fleshed) and Highlan

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    19-26

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus