Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52545" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52545 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60109807:_____/11:2R000031
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou ? průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č. h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a s červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem.
Název v anglickém jazyce
Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine antioxidant activity (AA) in potato flesh with different colours grown in the Czech Republic. Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov at460 m a. s. l., Přerov nad Labem at 178 a. s. l.) in precise field trials. The lowest AA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh ? averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher4.34times and in a group of purple-fleshed varieties even 5.03times higher. Also between purple- and red-fleshed varieties significant differences in AA were found, the highest AA reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, andthe lowest AA the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Among experimental sites higher AA was demonstrated at Přerov nad Labem.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
475-478
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—