Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52545" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52545 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/11:2R000031

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv barvy dužniny na antioxidační aktivitu hlíz brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zkoumat antioxidační aktivitu (AA) u brambor s různou barvou dužniny v podmínkách České republiky. V roce 2009 byly pěstovány v přesných polních pokusech na dvou stanovištích (Valečov s nadmořskou výškou 460 m, Přerov nad Labem, 178 m n.m.) čtyři odrůdy se žlutou nebo bílou dužninou, šest odrůd s fialovou a čtyři s červenou dužninou. Nejnižší AA byla zjištěna u skupiny odrůd se žlutou nebo bílou dužninou ? průměrně 82,8 mg ekvivalent askorbové kyseliny/kg č. h., u skupiny odrůd s červenou dužninou byla AA 4,34krát vyšší a u skupiny s fialovou dužninou dokonce 5,03krát vyšší. Mezi jednotlivými odrůdami s fialovou a s červenou dužninou byly rovněž zjištěny průkazné rozdíly v AA, nejvyšší AA dosáhly odrůdy Violette a Vitelotte s tmavě fialovou dužninou, nejnižší AA odrůda Blue Congo se světle mramorovanou fialovou dužninou. Z pokusných lokalit byla vyšší AA prokázána v Přerově nad Labem.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of flesh colors on antioxidant activity of potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine antioxidant activity (AA) in potato flesh with different colours grown in the Czech Republic. Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov at460 m a. s. l., Přerov nad Labem at 178 a. s. l.) in precise field trials. The lowest AA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh ? averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher4.34times and in a group of purple-fleshed varieties even 5.03times higher. Also between purple- and red-fleshed varieties significant differences in AA were found, the highest AA reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, andthe lowest AA the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Among experimental sites higher AA was demonstrated at Přerov nad Labem.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    475-478

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus