Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A51332" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:51332 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov - highland, seed potato area at 460 m a.s.l., Přerov nad Labem - lowland, new potatoes area at 178 m a.s.l.) in precise field trials. For purple- and red- fleshed varieties, average TAC values ranged from 61.5 to 573.5 cyanidin mg/kg of FM. High content reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest content the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Significantly higher TAC was found in a lowland area Přerov nad Labem. The lowest AOA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4.34 times and in a group of purple-fleshed varieties 5.03 times higher. Correlation analysis showed a strong correlation between AOA and TAC (r = 0.8099).

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour

  • Popis výsledku anglicky

    Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov - highland, seed potato area at 460 m a.s.l., Přerov nad Labem - lowland, new potatoes area at 178 m a.s.l.) in precise field trials. For purple- and red- fleshed varieties, average TAC values ranged from 61.5 to 573.5 cyanidin mg/kg of FM. High content reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest content the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Significantly higher TAC was found in a lowland area Přerov nad Labem. The lowest AOA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4.34 times and in a group of purple-fleshed varieties 5.03 times higher. Correlation analysis showed a strong correlation between AOA and TAC (r = 0.8099).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    478-485

  • Kód UT WoS článku

    000296099100006

  • EID výsledku v databázi Scopus