Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A51332" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:51332 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour
Popis výsledku v původním jazyce
Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov - highland, seed potato area at 460 m a.s.l., Přerov nad Labem - lowland, new potatoes area at 178 m a.s.l.) in precise field trials. For purple- and red- fleshed varieties, average TAC values ranged from 61.5 to 573.5 cyanidin mg/kg of FM. High content reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest content the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Significantly higher TAC was found in a lowland area Přerov nad Labem. The lowest AOA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4.34 times and in a group of purple-fleshed varieties 5.03 times higher. Correlation analysis showed a strong correlation between AOA and TAC (r = 0.8099).
Název v anglickém jazyce
Differences in anthocyanin content and antioxidant activity of potato tubers with different flesh colour
Popis výsledku anglicky
Four yellow- or white-, six purple- and four red-fleshed varieties were grown in 2009 at two different sites (Valečov - highland, seed potato area at 460 m a.s.l., Přerov nad Labem - lowland, new potatoes area at 178 m a.s.l.) in precise field trials. For purple- and red- fleshed varieties, average TAC values ranged from 61.5 to 573.5 cyanidin mg/kg of FM. High content reached the Violette and Vitelotte varieties with dark purple flesh, and the lowest content the Blue Congo variety with light purple marbled flesh. Significantly higher TAC was found in a lowland area Přerov nad Labem. The lowest AOA was achieved by a group of varieties with yellow or white flesh - averaging 82.8 mg ascorbic acid equivalent/kg FM, in a group of red-fleshed varieties it was higher 4.34 times and in a group of purple-fleshed varieties 5.03 times higher. Correlation analysis showed a strong correlation between AOA and TAC (r = 0.8099).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
478-485
Kód UT WoS článku
000296099100006
EID výsledku v databázi Scopus
—