Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A19394" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:19394 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
The results of three field trials in the Czech Republic from 2004 to 2009, which reflected the trend (non significant difference) to higher content of ascorbic acid (AA) on the location Přerov nad Labem with the lowest altitude and the warmest climate (the average content of 185.69 mg / kg FM) against higher locations with higher altitudes (decrease of AA content of 4.1 to 8.3%), are reported. Content of AA in tubers was demonstrably affected by the genotype of the variety; the difference in content AAbetween the varieties Marabel (247.59 mg / kg FM) with the highest level and Saturna (142.20 mg / kg FM) with the lowest content was 42.6%. Varieties with purple and red pulp (169.8 to 232.8 mg / kg FM) reached in 2009 comparatively the order of the samecontent AA as the yellow-fleshed variety Agria (233.0 mg / kg FM). In the ecological cultivation of potatoes it was found out a tendency toward lower content AA when compared with conventional way of cultivation.
Název v anglickém jazyce
Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers
Popis výsledku anglicky
The results of three field trials in the Czech Republic from 2004 to 2009, which reflected the trend (non significant difference) to higher content of ascorbic acid (AA) on the location Přerov nad Labem with the lowest altitude and the warmest climate (the average content of 185.69 mg / kg FM) against higher locations with higher altitudes (decrease of AA content of 4.1 to 8.3%), are reported. Content of AA in tubers was demonstrably affected by the genotype of the variety; the difference in content AAbetween the varieties Marabel (247.59 mg / kg FM) with the highest level and Saturna (142.20 mg / kg FM) with the lowest content was 42.6%. Varieties with purple and red pulp (169.8 to 232.8 mg / kg FM) reached in 2009 comparatively the order of the samecontent AA as the yellow-fleshed variety Agria (233.0 mg / kg FM). In the ecological cultivation of potatoes it was found out a tendency toward lower content AA when compared with conventional way of cultivation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—