Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A19394" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:19394 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The results of three field trials in the Czech Republic from 2004 to 2009, which reflected the trend (non significant difference) to higher content of ascorbic acid (AA) on the location Přerov nad Labem with the lowest altitude and the warmest climate (the average content of 185.69 mg / kg FM) against higher locations with higher altitudes (decrease of AA content of 4.1 to 8.3%), are reported. Content of AA in tubers was demonstrably affected by the genotype of the variety; the difference in content AAbetween the varieties Marabel (247.59 mg / kg FM) with the highest level and Saturna (142.20 mg / kg FM) with the lowest content was 42.6%. Varieties with purple and red pulp (169.8 to 232.8 mg / kg FM) reached in 2009 comparatively the order of the samecontent AA as the yellow-fleshed variety Agria (233.0 mg / kg FM). In the ecological cultivation of potatoes it was found out a tendency toward lower content AA when compared with conventional way of cultivation.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of location, variety, colour of flesh and way of cultivation on the content of ascorbic acid in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    The results of three field trials in the Czech Republic from 2004 to 2009, which reflected the trend (non significant difference) to higher content of ascorbic acid (AA) on the location Přerov nad Labem with the lowest altitude and the warmest climate (the average content of 185.69 mg / kg FM) against higher locations with higher altitudes (decrease of AA content of 4.1 to 8.3%), are reported. Content of AA in tubers was demonstrably affected by the genotype of the variety; the difference in content AAbetween the varieties Marabel (247.59 mg / kg FM) with the highest level and Saturna (142.20 mg / kg FM) with the lowest content was 42.6%. Varieties with purple and red pulp (169.8 to 232.8 mg / kg FM) reached in 2009 comparatively the order of the samecontent AA as the yellow-fleshed variety Agria (233.0 mg / kg FM). In the ecological cultivation of potatoes it was found out a tendency toward lower content AA when compared with conventional way of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus