Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A19421" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:19421 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/10:19450
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour
Popis výsledku v původním jazyce
In precise field trials in the Czech Republic from 2004-2008 the impact of location conditions, varieties with yellow, purple and red flesh and mineral fertilization on the content of total polyphenols (TP) and chlorogenic acid was investigated. The highest TP contents were characterized by two locations with extreme climatic conditions in the four experimental locations and those under stress due to low temperatures in the vegetation period at the mountainous area Stachy (5.89 mg TP/g DM) and drought stress in the warm lowland location with a light sandy soil Přerov nad Labem (5.81 mg TP/g DM). The five-year experiment with the purple-fleshed Valfi variety (13.29 mg TP/g DM) reached 2.46 to 3.18 times higher content of TP in comparison with eight yellow-fleshed varieties. The yellow-fleshed Karin variety (5.39 mg TP/g DM) was outperformed TP content of other yellow-fleshed varieties of 3.1 to 29.1%. In another experiment conclusive differences between the eight varieties with purple a
Název v anglickém jazyce
Effect of natural and growing conditions on the content of phenolics in potatoes with different flesh colour
Popis výsledku anglicky
In precise field trials in the Czech Republic from 2004-2008 the impact of location conditions, varieties with yellow, purple and red flesh and mineral fertilization on the content of total polyphenols (TP) and chlorogenic acid was investigated. The highest TP contents were characterized by two locations with extreme climatic conditions in the four experimental locations and those under stress due to low temperatures in the vegetation period at the mountainous area Stachy (5.89 mg TP/g DM) and drought stress in the warm lowland location with a light sandy soil Přerov nad Labem (5.81 mg TP/g DM). The five-year experiment with the purple-fleshed Valfi variety (13.29 mg TP/g DM) reached 2.46 to 3.18 times higher content of TP in comparison with eight yellow-fleshed varieties. The yellow-fleshed Karin variety (5.39 mg TP/g DM) was outperformed TP content of other yellow-fleshed varieties of 3.1 to 29.1%. In another experiment conclusive differences between the eight varieties with purple a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000283065200002
EID výsledku v databázi Scopus
—