Direct Identification of Bifidobacteria from Probiotic Supplements
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64557" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64557 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Direct Identification of Bifidobacteria from Probiotic Supplements
Popis výsledku v původním jazyce
The DNA of 14 probiotic supplements was isolated directly from various products without previous cultivation. The bifidobacteria composition declared by the manufacturer was determined by species-specific PCR. Such species found were in accordance with those listed on the products. This approach can be performed in less than 5 h and is applicable to other genera of probiotic bacteria. Bifidobacteria were also detected by culture-dependent analysis and MALDI-TOF MS. These methods drew the same results; however, they are more expensive and time consuming. So, we propose direct identification of bifidobacteria for routine quality control inspections of species composition in probiotic supplements.
Název v anglickém jazyce
Direct Identification of Bifidobacteria from Probiotic Supplements
Popis výsledku anglicky
The DNA of 14 probiotic supplements was isolated directly from various products without previous cultivation. The bifidobacteria composition declared by the manufacturer was determined by species-specific PCR. Such species found were in accordance with those listed on the products. This approach can be performed in less than 5 h and is applicable to other genera of probiotic bacteria. Bifidobacteria were also detected by culture-dependent analysis and MALDI-TOF MS. These methods drew the same results; however, they are more expensive and time consuming. So, we propose direct identification of bifidobacteria for routine quality control inspections of species composition in probiotic supplements.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
132-136
Kód UT WoS článku
000335282200003
EID výsledku v databázi Scopus
—