Mupirocin-mucin agar for selective enumeration of Bifidobacterium bifidum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64624" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64624 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/14:00433434
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Mupirocin-mucin agar for selective enumeration of Bifidobacterium bifidum
Popis výsledku v původním jazyce
Bifidobacterium bifidum is a bacterial species exclusively found in the human intestinal tract. This species is becoming increasingly popular as a probiotic organism added to lyophilized products. In this study, porcine mucin was used as the sole carbonsource for the selective enumeration of B. bifidum in probiotic food additives. Thirty-six bifidobacterial strains were cultivated in broth with mucin. Only 13 strains of B. bifidum utilized the mucin to produce acids. B. bifidum was selectively enumerated in eight probiotic food supplements using agar (MM agar) containing mupirocin (100 mg/L) and mucin (20 g/L) as the sole carbon source. MM agar was fully selective if the B. bifidum species was presented together with Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacteriumbreve, andBifidobacteriumlongumsubsp. longumspecies and with lactic acid bacteria (lactobacilli, streptococci). Isolated strains of B. bifidum were identified using biochemical, PCR, MALDI-TOF procedures and 16S rRNA
Název v anglickém jazyce
Mupirocin-mucin agar for selective enumeration of Bifidobacterium bifidum
Popis výsledku anglicky
Bifidobacterium bifidum is a bacterial species exclusively found in the human intestinal tract. This species is becoming increasingly popular as a probiotic organism added to lyophilized products. In this study, porcine mucin was used as the sole carbonsource for the selective enumeration of B. bifidum in probiotic food additives. Thirty-six bifidobacterial strains were cultivated in broth with mucin. Only 13 strains of B. bifidum utilized the mucin to produce acids. B. bifidum was selectively enumerated in eight probiotic food supplements using agar (MM agar) containing mupirocin (100 mg/L) and mucin (20 g/L) as the sole carbon source. MM agar was fully selective if the B. bifidum species was presented together with Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacteriumbreve, andBifidobacteriumlongumsubsp. longumspecies and with lactic acid bacteria (lactobacilli, streptococci). Isolated strains of B. bifidum were identified using biochemical, PCR, MALDI-TOF procedures and 16S rRNA
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA13-08803S" target="_blank" >GA13-08803S: Komenzální a probiotické bakterie v prevenci střevních infekcí v časném postnatálním období</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
ISSN
0168-1605
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
191
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Kód UT WoS článku
000344823900005
EID výsledku v databázi Scopus
—