Masná užitkovost České husy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65330" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65330 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Masná užitkovost České husy
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika se zabývá posouzením jatečné hodnoty, fyzikálních, chemických a senzorických vlastností masa. Metodika hodnotí výkrmnost a jatečnou hodnotu houserů a hus české husy a husy novohradské. Růst hus i houserů české husy byl pomalejší než husy novohradské. České husy měly lepší konverzi krmiva ve srovnání s novohradskou husou. Jatečná výtěžnost se u obou genotypů nelišila, česká husa měla nevýzamně podíl cenných partií. Z hlediska chemického složení měly české husy průkazně vyšší obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin v mase. Česká husy měla výzamně lepší senzorické hodnocení masa. Česká husy může být využita především v ekologické produkci, ve které je rozhodující kvalita produktu.
Název v anglickém jazyce
Meat performance of Czech Goose
Popis výsledku anglicky
The methodic evaluates carcass composition, physical, chemical and sensorial properties of goose meat. The methodic evaluates growth performance, slaughter parameters and meat quality males and females of Czech and Novohradska Goose. Czech Goose grew slowly than Novohradska Goose, however, females of Czech Goose had better feed conversion ratio. There were no differences in dressing out percentage between both genotypes. Czech Goose had non significantly higher percentage of breast and thighs. In nutritional value, significantly higher crude protein and polyunsaturated fatty acid content and sensory properties were in Czech Goose. We assume that Czech Goose can be used in organic production in which meat quality plays an important role.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Česká husa - masná užitkovost
Číslo předpisu
ISBN 978-80-213-2496-1
Technické parametry
1/2014
Ekonomické parametry
neuvedeno
Označení certifikačního orgánu
ÚKZÚZ Havlíčkův Brod
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů