Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Masná užitkovost České husy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65330" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65330 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Masná užitkovost České husy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika se zabývá posouzením jatečné hodnoty, fyzikálních, chemických a senzorických vlastností masa. Metodika hodnotí výkrmnost a jatečnou hodnotu houserů a hus české husy a husy novohradské. Růst hus i houserů české husy byl pomalejší než husy novohradské. České husy měly lepší konverzi krmiva ve srovnání s novohradskou husou. Jatečná výtěžnost se u obou genotypů nelišila, česká husa měla nevýzamně podíl cenných partií. Z hlediska chemického složení měly české husy průkazně vyšší obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin v mase. Česká husy měla výzamně lepší senzorické hodnocení masa. Česká husy může být využita především v ekologické produkci, ve které je rozhodující kvalita produktu.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat performance of Czech Goose

  • Popis výsledku anglicky

    The methodic evaluates carcass composition, physical, chemical and sensorial properties of goose meat. The methodic evaluates growth performance, slaughter parameters and meat quality males and females of Czech and Novohradska Goose. Czech Goose grew slowly than Novohradska Goose, however, females of Czech Goose had better feed conversion ratio. There were no differences in dressing out percentage between both genotypes. Czech Goose had non significantly higher percentage of breast and thighs. In nutritional value, significantly higher crude protein and polyunsaturated fatty acid content and sensory properties were in Czech Goose. We assume that Czech Goose can be used in organic production in which meat quality plays an important role.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Česká husa - masná užitkovost

  • Číslo předpisu

    ISBN 978-80-213-2496-1

  • Technické parametry

    1/2014

  • Ekonomické parametry

    neuvedeno

  • Označení certifikačního orgánu

    ÚKZÚZ Havlíčkův Brod

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů