Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of age, genotype and sex on carcass traits, meat quality and sensory attributes of geese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77861" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77861 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/18:N0000069

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5713/ajas.17.0197" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5713/ajas.17.0197</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5713/ajas.17.0197" target="_blank" >10.5713/ajas.17.0197</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of age, genotype and sex on carcass traits, meat quality and sensory attributes of geese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Objective: The aim of this study was to compare carcass traits, meat quality and sensory attributes in two different genotypes of geese according to age and sex. Methods: The experiment was carried out on 160 birds of two genotypes of geese: the Czech Goose (CG) breed and a Eskildsen Schwer (ES) hybrid. One-d-old goslings were divided into four groups according to genotype and sex. Two dates for slaughtering (at 8 and 16 wk of age of goslings) were undertaken. Results: The slaughter weight, cold carcass weight and dressing percentage were affected by all the studied factors, and significant interactions between age, genotype and sex were detected in the slaughter weight and cold carcass weight. The pH was not affected by any of studied factors, whereas in terms of meat colour parameters there were observed significant effects of age on L and b value and a significant effect of sex on a value. The meat fat content was higher in ES. Higher score for overall acceptance of goose meat was recorded fo

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of age, genotype and sex on carcass traits, meat quality and sensory attributes of geese

  • Popis výsledku anglicky

    Objective: The aim of this study was to compare carcass traits, meat quality and sensory attributes in two different genotypes of geese according to age and sex. Methods: The experiment was carried out on 160 birds of two genotypes of geese: the Czech Goose (CG) breed and a Eskildsen Schwer (ES) hybrid. One-d-old goslings were divided into four groups according to genotype and sex. Two dates for slaughtering (at 8 and 16 wk of age of goslings) were undertaken. Results: The slaughter weight, cold carcass weight and dressing percentage were affected by all the studied factors, and significant interactions between age, genotype and sex were detected in the slaughter weight and cold carcass weight. The pH was not affected by any of studied factors, whereas in terms of meat colour parameters there were observed significant effects of age on L and b value and a significant effect of sex on a value. The meat fat content was higher in ES. Higher score for overall acceptance of goose meat was recorded fo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ASIAN-AUSTRALASIAN JOURNAL OF ANIMAL SCIENCES

  • ISSN

    1011-2367

  • e-ISSN

    1976-5517

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    421-428

  • Kód UT WoS článku

    000425887400014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85042680555