Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65482" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65482 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo

  • Název v anglickém jazyce

    Necrotic enteritis in poultry and its possible reduction by lauric acid

  • Popis výsledku anglicky

    Occurrence of necrotic enteritis in poultry represents both health and hygienic problems in the poultry production worldwide. Not only the infection itself, but also its consequences (decrease in the production, contamination risk, treatment and prevention expences) calls for the effective antibacterial compound. The substance should be non-toxic, relatively cheap, yet effective. Current antibiotic therapy has been linked to some significant complications, as the antibiotic resistance occurrence. It ishighly desirable to reducet he use of antibiotics in the field. From a preventive point of view, the use of antibiotics in feed is not allowed anymore in the EU. Among candidate alternatives are fatty acids with medium-chain length and their derivatives,with lauric acid (C12:0) being one of the most effective on Gram-positive bacteria. The use of lauric acid for the reduction of Clostridium perfringens (a causative agent of necrotic enteritis) has been studied in vitro extensivelly, how

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    892-895

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus