Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A65482" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:65482 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nekrotická enteritida drůbeže a možnosti její redukce pomocí kyseliny laurové
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt nekrotické enteritidy v chovech drůbeže představuje celosvětový zdravotně-hygienický problém. Nejen samotná infekce, ale i její následky (snížená produkce, riziko přenosu původce do suroviny, náklady na léčbu a prevenci) volá po efektivním preventivním, popřípadě i terapeutickém přípravku. Látka by měla být netoxická, relativně levná a účinná. Současná antibiotická terapie s sebou nese řadu rizik, zejména pak v šíření antibiotické rezistence. Je velmi žádoucí množství používaných antibiotik omezit. Z preventivního hlediska nenalézá dle současné evropské legislativy používání antibiotik v krmivech uplatnění. Mezi alternativní látky s antibakteriálním účinkem patří mastné kyseliny o střední délce řetězce a jejich deriváty; Gram-pozitivní bakterievýrazně redukuje kyselina laurová (C12:0). Je to látka běžně se vyskytující např. v mléce savců, nebo v palmovém oleji a její použití nepředstavuje zdravotní riziko. Její využití u drůbeže infikované bakterií Clostridium perfringens (půvo
Název v anglickém jazyce
Necrotic enteritis in poultry and its possible reduction by lauric acid
Popis výsledku anglicky
Occurrence of necrotic enteritis in poultry represents both health and hygienic problems in the poultry production worldwide. Not only the infection itself, but also its consequences (decrease in the production, contamination risk, treatment and prevention expences) calls for the effective antibacterial compound. The substance should be non-toxic, relatively cheap, yet effective. Current antibiotic therapy has been linked to some significant complications, as the antibiotic resistance occurrence. It ishighly desirable to reducet he use of antibiotics in the field. From a preventive point of view, the use of antibiotics in feed is not allowed anymore in the EU. Among candidate alternatives are fatty acids with medium-chain length and their derivatives,with lauric acid (C12:0) being one of the most effective on Gram-positive bacteria. The use of lauric acid for the reduction of Clostridium perfringens (a causative agent of necrotic enteritis) has been studied in vitro extensivelly, how
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
892-895
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—