Brambory (Solanum tuberosum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A66529" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:66529 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Brambory (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílený výzkum v oblasti pěstitelské technologie konzumních brambor na České zemědělské univerzitě probíhá nepřetržitě a řeší konkrétní otázky a aktuální problémy pěstitelů. S výzkumem brambor v systému ekologického zemědělství na ČZU v Praze začal v roce1995 prof. Ing. Karel Hamouz, CSc. Zjistil, že ekologický způsob pěstování měl výrazně záporný vliv na výnos (pokles o 36 %). Z kvalitativních ukazatelů ekologický způsob pěstování zvýšil neprůkazně obsah polyfenolů (o 10,2 %), snížil neprůkazně obsah dusičnanů (o 11,0 %) a redukujících cukrů (o 22,0 %). Kvalitativní parametry ekologicky pěstovaných brambor byly výrazně ovlivněny ročníkem. V letech 2008-2012 jsme hodnotili možnosti a dopady využití mulče při pěstování brambor na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze ? Uhříněvsi. Mulč aplikovaný na povrch hrůbků brambor ovlivňoval teplotu půdy (zvyšoval ji o 0,2-0,6 °C při použití černé mulčovací textilie a snižoval teplotu půdy o 0,5-0,8 °C při použití travního mu
Název v anglickém jazyce
Potatoes (Solanum tuberosum L.)
Popis výsledku anglicky
Targeted research in the area of technology cultivation potatoes at Czech University of Life Sciences (CULS) takes place continuously and addressing specific issues and current problems of growers. Recently begin research on potatoes in organic farming,which prof. Ing. Karel Hamouz, Ph.D. began on the CULS in 1995. He monitored the effect of organic cultivation on yield and selected quality indicators of ware potatoes. He found that the organic method of cultivation had a significant adverse effect onthe yield (decrease of 36%). For qualitative indicators, ecological way of cultivation increased inconclusively polyphenols content (10.2%), not significantly decreased of nitrate content (11.0%) and reducing sugars content (22.0%). Qualitative parameters of organically grown potatoes were significantly influenced by years. We evaluated the possibilities and consequences of the use of mulch in potato cultivation at the research station in Praha-Uhříněves. The mulch applied to the surface
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82149" target="_blank" >QH82149: Půdoochranné pěstitelské systémy u brambor se zaměřením na kvalitní ekologickou produkci na orné půdě.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
In: Konvalina, P. (Ed.), Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-87510-32-2
Počet stran výsledku
44
Strana od-do
123-166
Počet stran knihy
284
Název nakladatele
Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—