Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potatoes (Solanum tuberosum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70192" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70192 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potatoes (Solanum tuberosum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the area of potato production, targeted research solving concrete and actual problems of potato producers runs on Czech University of Life Sciences in Prague. In last few years, we were focused on production of new potatoes designated for early harvest and we were focused on capitalization of yielding and qualitative characteristics of coloured potato variety. These findings were further utilized and transferred to the system of organic farming. Firstly, we watched the influence of organic farming on yield and quality of tubers. Ecological way of cultivation had strong negative influence on yield (decrease of 36 %). From qualitative characteristics, organic farming increased the content of polyphenols (by 10.2 %), decreased the content of nitrates (by 11.0 %) and decreased the content of reducing sugars (by 22.0 %). We also evaluated the possibilities and impacts of mulch on potato cultivation. The mulch on top of ridges affected the temperature of soil (it increased it by 0.2 – 0.6 °C under black

  • Název v anglickém jazyce

    Potatoes (Solanum tuberosum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    In the area of potato production, targeted research solving concrete and actual problems of potato producers runs on Czech University of Life Sciences in Prague. In last few years, we were focused on production of new potatoes designated for early harvest and we were focused on capitalization of yielding and qualitative characteristics of coloured potato variety. These findings were further utilized and transferred to the system of organic farming. Firstly, we watched the influence of organic farming on yield and quality of tubers. Ecological way of cultivation had strong negative influence on yield (decrease of 36 %). From qualitative characteristics, organic farming increased the content of polyphenols (by 10.2 %), decreased the content of nitrates (by 11.0 %) and decreased the content of reducing sugars (by 22.0 %). We also evaluated the possibilities and impacts of mulch on potato cultivation. The mulch on top of ridges affected the temperature of soil (it increased it by 0.2 – 0.6 °C under black

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82149" target="_blank" >QH82149: Půdoochranné pěstitelské systémy u brambor se zaměřením na kvalitní ekologickou produkci na orné půdě.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Organic Farming - A Promising Way of Food Production

  • ISBN

    978-953-51-2256-2

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    147-166

  • Počet stran knihy

    372

  • Název nakladatele

    InTech

  • Místo vydání

    Rijeka

  • Kód UT WoS kapitoly